- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Astfel, anunțarea Ordonanței de Urgență privind Sănătatea a stârnit un puternic val de reacții și de teamă, iar românii s-au întrebat ce se întâmplă cu spitalele de stat și cu cele private. Pacienţii trataţi în programele naţionale de sănătate nu vor plăti plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, a precizat joi Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis presei, subliniind că nu se va privatiza niciun serviciu medical în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care modifică Legea 95 privind reforma în sănătate.
Ministerul Sănătății a afirmat că schimbările propuse "dau şansa pacienţilor în stare critică" să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că este de stat sau privat.
În cazul spitalelor private, pacienţii nu vor plăti nimic în plus, susţine Ministerul Sănătăţii.
Ce schimbări sunt anunțate la Ministerul Sănătății
Potrivit noii legi, în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificările aduse, li "se deschide" acestora accesul şi la alte spitale de stat decât până acum, dar şi private, care pot opera aceste programe.
SCHIMBĂRI PENTRU ROMÂNII CARE AU LUCRAT ÎN STRĂINĂTATE
De asemenea, o altă prevedere din Ordonanţa de modificare a Legii 95 se referă la persoanele care au lucrat în străinătate şi au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat membru din UE. Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo şi în sistemul de asigurare românesc.
Ce trebuie să știe românii după Ordonanța de Urgență
VEȘTI BUNE PENTRU BOLNAVI
"O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor şi a indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar la medicul specialist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani şi un an şi şase luni pentru SIDA şi neoplazii, tot în acelaşi interval de timp", se mai susţine în comunicat, conform celor de la Agerpres.
Potrivit MS, "nu a fost neglijat" nici personalul militar în activitate, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizaţii de asigurări de sănătate şi de posibilitatea de a-şi lua concediu medical, pentru îngrijire copil bolnav.
Percheziţii în Capitală, la contrabandiştii de tutun. Suspecţii vindeau ţigări pe reţelele de socializare... Activitatea a trei grupe de la două grădiniţe din Constanţa, suspendată două zile, din cauza gripei...