După 25 de ani, Guvernul reclasifică oraşele şi comunele, în funcţie de statutul administrativ, poziţia geografică, nivelul de dotare, dar şi de importanţa culturală şi ecologică a zonei. Asta înseamnă că şi grila de calculare a impozitului pe locuință va fi modificată.
Astfel, localitățile urbane vor fi reclasificate în: municipiu capitală, de importanță națională; municipii poli regionali principali (sedii de instituții de interes național, centre universitare recunoscute, având o populație peste 250.000 și peste 400.000 locuitori în aria funcțională); municipii poli regionali secundari (reședințe de județ, cu importanță regională, sedii de instituții de interes județean și suprajudețean, centre culturale și/sau universitare importante, cu o populație de peste 100.000 locuitori și peste 300.000 în aria funcțională); municipii poli județeni principali (reședințe de județ, sedii ale administrațiilor județene, cu o populație de peste 40.000 locuitori și peste 200.000 în aria funcțională);
De asemenea, vor exista municipii și orașe poli județeni secundari (unitățile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de echilibru la nivelul județelor, având populație peste 20.000 și peste 50.000 în aria funcțională); municipii și orașe centre urbane cu rol zonal (unitățile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de servire teritorial la nivel sub-județean, de anvergură mai mică decât polii județeni secundari, având o populație peste 5000 locuitori și peste 20.000 în aria funcțională); municipii și orașe centre urbane cu funcții specializate (unitățile administrativ-teritoriale, urbane, caracterizate printr-un specific economic turistic, de transport, industrial, energetic, rezidențial etc., iar mărimea populației nu este determinantă), scrie b365.ro.
La rândul lor, localitățile rurale vor fi comune poli rurali (comune cu funcție de loc central, având o populație de minimum 2.000 locuitori, poziție geografică favorabilă și potențial de dezvoltare socio-economică) și alte comune. Satele componente sau aparținătoare își păstrează caracterul rural și aparțin rețelei de localități rurale.
Noua clasificare va permite direcționarea unor tipuri de investiții spre arii cu probleme de dezvoltare. La șase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, modul de calcul al impozitelor pe clădiri va fi modificat. Legea actuală stabilește o ierarhie a localităților urbane și rurale pe șase ranguri: patru urbane și două rurale.
România, ameninţată de marele cutremur! Cele mai afectate vor fi spitalele şi chiar sediile salvatorilor... Un nou cutremur în România! Seismul s-a produs în această dimineaţă...