Semnează petiția! România-Norvegia, împreună pentru copiii Bodnariu!

 

 Drama familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost răpiți de autoritățile norvegiene, a provocat un val de emoție, indignare și proteste ample în Norvegia, în Romania, în Statele Unite ale Americii și în multe alte locuri din lume.

Pentru a aduce la cunoștință autorităților de la Oslo, dar și organismelor internaționale care protejează drepturile și libertățile fundamentale ale omului și ale copiilor, mai mulți cetățeni români au decis inițierea unei scrisori. Aceasta va fi înmânată Majestății Sale Regele Harald al V-lea al Norvegiei, premierului Erna Solberg, președintelui Parlamentului European Martin Schulz, secretarului general al ONU Ban Ki-Moon și președintelui UNICEF Maleeha Lodhi. Dacă ați fost impresionați, revoltați de această dramă și doriți să vă faceți auzit punctul de vedere, dacă doriți ca familia Bodnariu să își recupereze cât mai repede copiii și astfel de abuzuri să nu se mai întâmple, vă așteptăm să vă alăturați demersului semnând această petiție.

Majestatea Voastră,

Excelențele Voastre,

Va inaintam acest document cu toata deferenta, dar in acelasi timp cu speranta ca mesajul nostru, sustinut de mii, zeci de mii de semnaturi, va reusi sa va sensibilizeze si sa produca efectul fericit pe care toata lumea il asteapta. Probabil ca ati luat cunostinta din extrem de numeroasele si completele relatari ale presei internationale despre drama teribila pe care o traieste o familie mixta romano-norvegiana, familia Bodnariu.

In noiembrie 2015, Autoritatea pentru Protectia Copilului din Norvegia, impreuna cu autoritatile judiciare locale au dispus plasarea celor cinci copii ai familie Bodnariu in institutii cu regim special, invocandu-se rele tratamente. Atat momentul smulgerii copiilor din mijlocul familiei – o scena cutremuratoare in fata careia niciun om nu-si poate stapani lacrimile si revolta, cat si justificarea acestui gest extrem de cinic, depasesc ratiunea si sunt inacceptabile intr-o societatea civilizata, intr-o lume ghidata de legi si de sentimente.

                        

                                                                       Sursa foto: libertatea.ro

Toate dovezile existente in acest caz demonstreaza, fara echivoc, ca ne aflam in fata unui abuz fara margini, fiind incalcate drepturile fundamentale ale omului, copilului, familiei. Au fost invocate motive care tin de restrangerea brutala a drepturilor confesionale, a libertatii de gandire si de exprimare. Acestea contravin flagrant documentelor internationale pe care Regatul Norvegiei le-a semnat si s-a angajat sa le respecte, cum ar fi: Conventia Europeana a Drepturilor Omului sau Conventia privind Drepturile Copilului. In articolul 8 al acesteia din urma se precizeaza clar ca statele parti se obliga sa respecte dreptul copilului de a-si pastra identitatea, inclusiv cetatenia, numele si relatiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fara nici o imixtiune ilegala. La fel de important si din pacate incalcat flagrant de catre Autoritatea pentru Protectia Copilului din Norvegia este continutul articolului 2 din Protocolul 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, document fundamental al libertatii si demnitatii umane: “Statul, in exercitarea functiilor pe care si le va asuma in domeniul educatiei si al invatamantului, va respecta dreptul parintilor de a asigura aceasta educatie si acest invatamant conform convingerilor lor religioase si filosofice.”

                       

                                                                                Sursa foto: fn24.ro

Cazul familiei Bodnariu nu este din pacate singular. Sunt tot mai multe semnale de la familii de romani, lituanieni si multe alte nationalitati care denunta tratamente exagerate sau chiar abuzive din partea autoritatilor care ar trebui sa fie insarcinate in mod real cu protectia drepturilor copilului si nu cu destramarea violenta a unor familii. Asa se explica uriasul val de revolta starnit atat in Romania, cat si in Norvegia, SUA si in multe tari ale Europei, protestele de strada, demonstratiile in fata Ambasadelor Norvegiei, apelurile la mobilizare pe retelele de socializare, dezbaterile si comentarile indignate din presa. Facem apel la ratiune, legalitate si umanism pentru a pune capat acestor practici ce nu au legatura cu democratia, cu regulile de civilizatie, ori cu sentimentele. Contam pe sprijinul nemjlocit al Excelentelor Voastre si pe autoritatea institutionala pe care o reprezentati pentru a reda familiei Bodnariu si celorlalte mult familii aflate in aceeasi situatie dreptul la viata si la fericire si pentru a pune capat, de aici incolo, oricarui abuz.

Mihai Gâdea și Adrian Ursu

Pentru mai multe detalii intră pe petitieonline.com!

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe