Live acumFilm: Razboiul stelelor - Trezirea Fortei
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Sezonul estival în Mamaia, blocat din cauza oilor moarte rămase în nava scufundată în Portul Midia. Animalele s-ar putea transforma în adevărate bombe ecologice 

Sezonul estival în staţiunea Mamaia ar putea fi blocat, din cauza oilor moarte rămase în nava scufundată în Portul Midia! Până acum, nicio firmă nu a câştigat prima licitaţie pentru aducerea la suprafaţă a vasului, iar asta înseamnă că animalele nu pot fi scoase din apă. Mai grav este că sute de oi ar fi dispărut în mare. Specialiştii se tem că, odată cu venirea căldurii, animalele moarte s-ar putea transforma în adevărate bombe ecologice. 

Conform unui scenariu apocaliptic, oile moarte pierdute în Marea Neagră în urma naufragiului din Portul Midia ar putea ieşi la suprafaţa apei şi eşua pe plaje când apa se va încălzi.

Nu doar cele 700 de cadavre de oi pierdute în Marea Neagră reprezintă un pericol. Şi cele aproximativ 13.000 de animale moarte rămase pe nava naufragiată pun probleme, mai ales dacă nu vor fi scoase din apă la timp.

VIDEO Catastrofă în Portul Midia: Câte oi din cele 14.000 au fost salvate

”Zona Mamaia Nord și Mamaia ar putea fi contaminată de existența unei substanțe organice ori a unor compuși cu sulf. Iar sulful miroase. După părerea mea, lucrurile sunt serioase, dacă nu se îndepărtează, va fi o poluare importantă de substanțe microbiane.

Chiar dacă baia în mare nu va pune în pericol sănătatea, mirosul i-ar putea face pe turişti să fugă de litoralul nostru.

Conform specialiştilor, pentru ca acest lucru să nu se întâmple, animalele moarte ar trebui scoase din Marea Neagră până la jumătatea primăverii când apa caldă ar putea declanşa procesul de descompunere.

”Odată ce începe descompunerea vor fi eliberați compuți chimici, pe de o parte benefici mediului, dar pe de altă parte va duce la înflorirea algelor. Înflorirea algelor afectează prin consumul oxigenului din apă și animalele rămân fără oxigen.”, spune Marian Baiu, ecolog.

Cu toate acestea, autorităţile nu se tem. Spun că situaţia este sub control şi că se pregătesc de o a doua licitaţie. 9 firme au fost deja invitate să-şi depună ofertele pentru ranfluarea navei şi recuperarea cadavrelor de oi.

Nava năsturnată în Portul Midia a fost abandonată. Acuzații grave pentru autorități: "Nu au făcut nimic! Mii de cadavre plutesc pe apă!" Imagini revoltătoare!

Firmele participante la licitaţie trebuie să se încadreze în suma stabilită de asigurator, şi anume 19.2 milioane de lei. De altfel problema banilor a fost şi motivul pentru care câştigătoarea primei licitaţii a fost descalificată. Nava Queen Hind, încărcată cu 14.000 de oi, a naufragiat în portul Midia în urmă cu 45 de zile,

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro