Pe 7 decembrie 2021, Biserica o sărbătorește pe Sfânta Muceniță Filofteia, care a trecut la cele veșnice la numai 12 ani. Află din rândurile următoare cine este Sf. Filofteia și ce tradiții, respectiv superstiții există la sărbătoarea de azi.
Cine a fost Sfânta Filofteia
Sfânta Filofteia a trăit la începutul veacului al XIII-lea în orașul Tarnovo din Bulgaria. Mama sa era foarte credincioasă și i-a transmis dragostea pentru Dumnezeu și pentru aproape.
Filofteia a rămas orfană de mamă la o vârstă, dar nu a uitat învățăturile transmise de părintele său. Tradiția spune că Sfânta îi hrănea zilnic pe cei nevoiași și că, din acest motiv, tatăl ei rămânea fără hrană.
Bunătatea ei i-a adus răzbunarea tatălui, care decide să o urmărească după ce află de gesturile ei de la cea de-a doua soție.
Când o vede împărțind mâncarea celor săraci, o lovește cu securea la un picior, iar rana îi aduce moartea. Filofteia avea 12 ani la acel moment.
El a încercat să ridice trupul fiicei decedate, însă nu a putut. La scurt timp după ce Sfânta Filofteia a fost ucisă, o aură s-a pogodât asupra trupului ei. Nici măcar ajutoarele nu au reușit să clintească corpul neînsuflețit. După lungi rugăciuni la Dumnezeu și Sfânta Filofteia, trupul ai a putut fi mutat.
Se spune despre Sfânta Muceniță Filofteia că este ocrotitoarea României și racla cu moaștele sale se găsește la Mânăstirea Curtea de Argeș.
Citește și: Rugăciune rapidă ca să scapi de necazurile din viața ta! Ce trebuie să rostești ca să scapi de probleme
Calendar ortodox 7 decembrie: Pe cine ocrotește Sfânta Muceniță Filofteia
Sfânta Filofteia este ocrotitoarea copiilor și a tinerilor. Ea protejează mai alea fetele, despre care se spune că le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită.
Tradiția mai precizează că Sfânta Filofteia este sora îndepărtată a Sfântului Ilie, motiv pentru care mai este numită drept ”aducătoarea de ploi”.
Sfânta Filofteia 2021: Tradiții, obiceiuri și superstiții azi, 7 decembrie
Pe 7 decembrie 2021, este cruce albastră în calendarul ortodox 2021. De Sfânta Filofleia, e dezlegare la pește și sărbătoarea este marcată de mai multe tradiții și superstiții.
Din bătrâni se spune că tinerii care vor să se cunune în curând trebuie să meargă pe 7 decembrie la racla cu moaștele Sfintei Filofteia. Rugăciunile spune la căpătâiul ei fac minuni, conform tradiției.
Pentru că Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, azi e bine să se ofere pomană copiilor cu o situație financiară modestă. Se spune că dacă aceștia primes haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.
Ce nu se face de Sfânta Filofteia, la sărbătoarea de azi
Pe 7 decembrie 2021 nu se fac câteva lucruri simple pentru a nu atrage ghinionul. De exemplu, obiectele ascuțite nu trebuie folosite nici măcar la masă pentru a tăia alimentele. Această superstiția amintește de modul în care Sfânta Filofteia a fost ucisă.
În plus, de Sfânta Filofteia 2021 nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie.
Rugăciune puternică pentru Sfânta Filofteia
Pentru cei care au nevoie de ajutorul Sfintei Filofteia, există o rugăciune puternică pe o poți spune pe 7 decembrie 2021, când în calendarul ortodox este trecută zi de sărbătoare.
Iată cum sună rugăciunea pentru Sfânta Filofteia, ocrotitoarea copiilor și a femeilor care vor să devină mame:
Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți.
Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul.
Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.
Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.
Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră.
Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee.
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău.
Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Un șofer român a cerut de Moș Nicolae să-și primească înapoi permisul suspendat. Răspunsul primit de MAI, viral... Noi condiții de intrare în România după ce a fost depistată varianta Omicron. Cum se mai întorc românii la ei acasă...