Antena Căutare

Simbolul României revine acasă! După 200 de ani zimbrii se întorc în Munții Făgăraș

În România, în Munții Fărăraș vor fi aduși de 30 de exemplere de zimbri de Fundația Conservation Carpathia. Primele exemplare au fost aduse pentru acomodarea cu climă.

Zimbrul revine în Munții Făgăraș! Patru exemplare au fost aduse deja

Fundaţia Conservation Carpathia a demarat un program de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş. Au fost aduşi din Germania patru zimbri, iar până la finalul anului vor fi aduși alți nouă de provenienţă poloneză.

Este planificată reintroducerea graduală a acestei specii până la formarea unei populaţii stabile de 30 de zimbri în zona iniţială, conform unui comunicat al Fundaţiei Conservation Carpathia.

Cele patru exemplare ajunge în Munţii Făgăraş sunt găzduite într-un ţarc de aclimatizare situat în zona lacului Pecineagu, începând cu luna noiembrie 2019. Aceștia vor fi eliberaţi în sălbăticie în primăvara anului 2020, la distanţe de 20-30 km de localităţi.

Selecţia zimbrilor a fost făcută pe baza cărţii de pedigree europene, astfel încât să asigure adaptarea rapidă a acestei specii la mediul înconjurător şi să ofere şanse maxime de supravieţuire.

Articolul continuă după reclamă

„Ca să garantăm rezultatele favorabile ale proiectului, am ţinut cont de toate criteriile esenţiale pentru a obţine o diversitate genetică, precum ţările şi mediile de provenienţă ale zimbrilor. Ne mândrim că am reuşit să asigurăm şi raportul optim între sexe, aceasta fiind o provocare în procesul de selecţie al animalelor. Activitatea zilnică a zimbrilor va fi monitorizată; câteva exemplare vor avea montate colare GPS non-invazive, care nu le vor influenţa adaptarea, ceea ce ne va permite să cunoaştem traseele acestora şi habitatele pe care turma le va frecventa”, a declarat Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.

Zimbrul reprezintă simbolul României. Puternic şi maiestuos, animal este prezent în istoria şi folclorul naţional și a fost preţuit de români de-a lungul a sute de ani. Zimbrul are un mare potenţial economic, prin rolul pe care îl joacă în dezvoltarea turismului local bazat pe observarea naturii. În România, exemplul cel mai elocvent este prosperitatea comunităţilor unde zimbrul a revenit.

În ultimii ani zimbrii au fost aduși și în județele Neamț, Caraș-Severin și Hunedoara.

„Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa. Rolul său în natură este unul pozitiv, conform studiilor realizate. România are condiţiile naturale adecvate, iar noi avem şansa de a contribui la revenirea sa. Alături de celelalte specii, zimbrul va completa un tablou de natură sălbatică, unic în Europa. Credem că suntem norocoşi, pentru că asta înseamnă plus-valoare pentru România” , a declarat Daniel Bucur, manager de proiect la Fundaţia Conservation Carpathia.

Fără apă și căldură! Aproximativ 250 de blocuri din București sunt afectate, locatarii îngheață de frig... Ministerul de Interne va desecretiza comunicațiile radio ale Jandarmeriei din 10 august...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x