Antena Căutare

Sinuciderea, a III-a cauza de moarte prin violenta in Romania. 10% din populatie, afectata de depresie

Depresia este cel mai mare factor de risc in cazurile de suicid si tinde sa devina a doua cauza de incapacitate de munca pana in anul 2020, dupa parerea specialistilor. In anul 2008, sinuciderea a fost a treia cauza de moarte prin violenta din Romania, conform cu situatia pe plan mondial. Doi specialisti din domeniu va expun mai jos cauzele si efectele sinuciderilor pe diverse planuri, mai ales in contextul actualei crize economice.

Depresia, simptomul psihiatric cel mai frecvent in categoria de boli mintale, ar putea sa devina o cauza serioasa pentru neputinta persoanelor de a munci.

Depresia se manifesta printr-o serie larga de semne si simptome, care afecteaza tot organismul, nu doar sistemul psihic si tinde sa devina a doua cauza de incapacitate de munca pana in anul 2020, dupa cum afirma Florin Tudose, psihiatru si seful sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucuresti. Tot el adauga ca depresia nu este o simpla tristete, ci adevaratele semnale sunt pierderea interesului pentru activitatile zilnice, incetinirea miscarilor, dificultatea in vorbire sau lipsa de vigoare fizica, insomnii si chiar tulburari ale dinamicii sexuale.

"La ora actuala, romanii sunt la fel de depresivi in corelatie cu criza, cat sunt si ceilalti europeni sau americani in raport cu acest fenomen, iar aproape 10% din populatia Romaniei poate fi afectata in timpul vietii de aceasta boala. Paradoxal, s-a constatat chiar ca in unele momente de criza numarul depresiei si al sinuciderilor scade in raport cu perioadele de bunastare. Din pacate, si in Romania ca si in cele mai multe tari din lume depresia este greu recunoscuta de medicul de familie, rejectata de pacient sau, in cel mai bun caz, incomplet tratata", a explicat psihiatrul.

Tudorel Butoi, psiholog criminalist si fostul sef al Serviciului criminalistic din Politia Capitalei este de acord ca daca sinuciderile sunt sporite de crizele industriale si financiare, fenomenul nu se datoreaza saracirii, din moment ce si valurile de prosperitate au aceleasi efecte.

Romania, pe locul 5 in Europa in ceea ce priveste tulburarile psihice
"Orice zdruncinare a echilibrului favorizeaza sinuciderea si omul isi ia viata cu multa usurinta, atunci cand structura sociala sufera modificari importante. Iar in Romania, sinuciderea este un rezultat legat de modernizarea intr-un ritm accelerat a unei societati. A tine pasul cu schimbarile galopante care transforma o societate duce la opunerea de rezistenta din partea indivizilor la ce este nou", a mai spus Butoi.

Potrivit rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania se plaseaza pe locul 5 in Europa, in privinta tulburarilor psihice, iar specialistii apreciaza ca circa 20% din populatia tarii sufera de o forma sau alta de tulburare psihica, in timp ce aproximativ 30% din populatie prezinta riscul de a dezvolta asemenea probleme pe parcursul vietii.

Florin Tudose spune ca nu cronicitatea depresiei indica internarea, ci gravitatea simptomelor depresive, care ar anunta un comportament suicidar. Acesta este caracterizat de idei sau planuri de auto-agresiune ori de agresarea altor persoane, detasarea de realitate si sustinerea unor idei de inutilitate. Tudorel Butoi detaliaza cum ca, potrivit datelor din domeniu, depresia reprezinta una dintre cauzele principale de suicid in Romania.

"Sinuciderea este o autodistructie, care implica delirul, halucinatiile, starile obsesive sau melancolia individului. Depresia poate furniza si una dintre categorisirile sinuciderilor. Astfel, o clasificare a suicidului poarta denumirea de sinucidere melancolica si este legata de o stare generala exagerata de depresie si tristete, care il determina pe bolnav sa nu mai aprecieze relatiile sale cu oamenii si lucrurile din jur. Viata este vazuta in negru si i se pare plictisitoare si dureroasa, iar acesti bolnavi sunt perseverenti in telul pe care il urmaresc", considera Butoi.

El adauga ca pe langa cauzele care tin de trasaturile de personalitate labile ale individului, apar si imprejurarile favorizante, precum consumul de alcool, droguri sau un climat conflictual. De asemenea, Butoi sustine ca de fiecare data exista o cauza in jurul careia se invarte ideea suicidara: in cele mai multe cazuri ori e vorba de deziluzie sentimentala, ori de pierderea locului de munca.

Spanzurarea, cea mai utilizata forma de sinucidere e romanilor
Conform studiului din 2009 al Institutului Est European de Sanatate a Reproducerii (IEESR), o organizatie non-profit care isi propune imbunatatirea sanatatii reproducerii in tarile Europei de Est, sinuciderea a fost anul trecut a treia cauza de moarte prin violenta in tara noastra si a reprezentat 23,5% din totalul mortilor violente.

De asemenea, cele mai ridicate rate ale sinuciderilor se inregistreaza in tarile din Europa de Est si cea mai utilizata metoda de sinucidere in Romania este spanzurarea, in proportie de 70%, urmata de intoxicarea voluntara, adica ingestiile medicamentoase, de detergenti si produse corozive. Studiile mai arata ca pana la 80% dintre cei care se sinucid prezinta simptome depresive severe.

"Principala metoda de terapie este tratamentul medicamentos, adica substantele antidepresive, iar pe langa acesta se recomanda si psihoterapia, pe o perioada indelungata, de regula 6-12 luni, impotriva reaparitiei simptomelor", a detaliat psihiatrul Florin Tudose.

In acelasi timp, pentru a evita recaderile sau alte complicatii ale tulburarii depresive, specialistii recomanda schimbari comportamentale, cum ar fi o dieta alimentara echilibrata, evitarea consumului de alcool si efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, precum si un somn odihnitor.

VIDEO Ring de box in spital... Mihai Chitac va fi eliberat timp de 60 de zile, pentru a se opera la inima...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x