Antena Căutare

Sondaj: 574 de RON, banii de spaga ai romanului pentru 12 luni

Fenomenul coruptiei existent pe plaiurile noastre mioritice este intr-o continua crestere. Atunci cand vine vorba de incredere in institutiile statului, cetateanul roman se indreapta spre armata. Mita sau spaga ramane "cheia" rezolvarii problemelor atunci cand apelam la serviciile unor institutii platite din banii nostri, "consumand" din buzunarul cetateanului 574 de RON pe o perioada de 12 luni.

Cam acestea ar fi concluziile Sondajului de opinie realizat de CSOP la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, in cadrul proiectului "Dezvoltarea si Consolidarea Centrului National pentru Integritate".

Astfel, tei sferturi (75%) dintre romani cred ca in ultimii 5 ani a crescut coruptia in Romania, 6% cred ca s-a redus, iar 13% ca nivelul coruptiei nu s-a modificat.

Institutia cu gradul cel mai ridicat de incredere este - in mod traditional - armata (51% este procentul celor care au incredere in foarte mare si in mare masura). Ea este urmata de institutiile de educatie (43%), de primarii (39%), institutiile de sanatate publica (31%), Consiliul Judetean (26%), Prefectura (25%). 13% din populatia Romaniei cu varste peste 18 ani (adica in jur de 2.300.000) admite ca a dat mita in ultimele 12 luni, in timp ce 80% nu au oferit.

Procentul celor care au dat mita este mai ridicat in Bucuresti si mai scazut in rural precum si categoriile cu venituri mai reduse si minoritati etnice.

Valoarea cumulata medie a spagilor pe individ este de 574 de RON pe o perioada de 12 luni. Aproape trei sferturi (73%) din populatia tarii crede ca nu poti reusi in Romania fara sa apelezi la mijloace mai putin legitime, cum ar fi, mita sau traficul de influenta, in timp ce 27% cred ca se poate.

Tot articolul, in Jurnalul National

VIDEO! Arestari in dosarul "Ketamina"... Artistii intra in greva fiscala de la 1 septembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x