La 92 de ani de la nastere si peste alti 21 scursi dupa trecerea spre cele vesnice, despre Elena Ceausescu toate par a se fi spus, ramanand, in acelasi timp, necunoscute. Si nasterea-i, si moartea au nascut in jurul lor legende, dovedite in timp banale nascociri.
Dupa Revolutie s-a pus in circuit versiunea - neadevarata - ca de fapt se nascuse in 1916, si nu in 1919, si ca era asadar cu doi ani mai in varsta decat ilustrul sot.
Desi imaginile-martor ale impuscarii sotilor Ceausescu au facut inconjurul lumii, publicului iubitor de scenarii si mistere i s-a livrat din decembrie 1989 pana la finalul anului trecut ce-a vrut sa auda despre traiul lor incognito in China sau in Cuba. Recentele rezultate ale analizelor efectuate asupra cadavrelor exhumate au confirmat ca sotii Ceausescu isi dorm totusi somnul de veci in tarana Cimitirului Ghencea Militar.
In timp, "misterele" si grozaviile s-au mai decantat, iar prin lichidul inca tulbure nu putini intrezaresc un Nicolae Ceausescu daca nu chiar simpatic, macar nu rau de-a binelea. Documente de arhiva, fotografii si bucati de film ipostaziind scene oficiale si de viata privata lasa sa se intrevada cate ceva din omul Ceausescu, asa cum putini au avut ocazia sa-l vada.
Daca aceia care l-au cunoscut, publicul larg si chiar specialistii inclina spre un portret ceva mai nuantat al ultimului sef de stat comunist din Romania, nu de acelasi tratament se bucura si cea care a fost candva "intaia femeie a tarii". Staruie inca "imaginea" de persoana rea, invidioasa, capricioasa si inculta, "geniul rau" din spatele tuturor deciziilor "de partid si de stat".
O noutate reprezinta astfel volumul memorialistic "Elena Ceausescu. Confesiuni fara frontiere" al Violetei Nastasescu, mai multe decenii interpreta de limba engleza a Elenei Ceausescu, tiparit la finalul anului trecut de Editura Niculescu. Fara sa-i rastoarne cu 180 de grade portretul, memorialista ii adauga mai multe si firesti nuante.
Pana la urma, Elena Ceausescu a fost si ea un om, a spus doamna Nastasescu intr-o discutie pentru Jurnalul National prilejuita de aparitia pe piata a volumului amintit, cu bune si cu rele. Unele impresii lasate contemporanilor au fara doar si poate o baza reala, altele sunt doar exagerari.
Tot articolul, in Jurnalul National
Botis: Mamele care nasc in concediul maternal primesc 600 de lei in plus... Botis: Guvernul isi asuma raspunderea pe propria varianta a Codului Muncii, daca nu se ajunge la o intelegere...