La ora 8:28 a inceput deodata sa sune soneria din clasa, cum si clopotul cel mare de la cancelarie. Pe sala mare zarva. Imediat profesorul de limba romana, mos Enache, cum ii spuneam noi elevii de la clasa noastra, a iesit pe sala sa vada ce s-a intamplat. S-a inapoiat repede in clasa, a luat catalogul si a plecat spunand: «Toti elevii repede in amfiteatrul scolii». Ne-am luat paltoanele si cartile si toti am iesit pe sala, indreptandu-ne spre amfiteatrul liceului. Pe sala, directorul liceului cu intreg personalul administrativ si de serviciu indreptand elevii spre amfiteatru repede.
In amfiteatrul respectiv, elevii se asezau in banci, atat sus, cat si jos, si se intrebau ce s-a intamplat. In fine, au venit directorul, toti profesorii si s-au asezat. Profesorii in randul intai de banci, iar directorul, subdirectorul s-au suit pe scena. Elevii erau toti in picioare la sosirea acestora. La semnalul directorului, elevii s-au asezat in banci si s-a facut mare tacere. Directorul parea foarte agitat. A ridicat mana dreapta, spunand: «Colegi profesori si dragi elevi, azi, 1 Decembrie 1918, ora 8:00, Prefectura judetului Dolj ne-a comunicat la telefon ca de la aceasta data visul nostru de veacuri s-a implinit. Tara noastra a devenit Romania Mare, unindu-se cu Transilvania, Moldova, Basarabia, Bucovina si Muntenia».
A vrut sa mai spuna ceva, dar l-au trecut lacrimile, apoi, plangand in hohote, n-a mai putut vorbi deloc, punand capul pe pieptul subdirectorului, care si acesta plangea. Entuziasmul a devenit enorm. Profesorii se imbratisau, plangand si ei, iar elevii aruncau sepcile in sus strigand: Traiasca Romania Mare! Ura! Ura! Ura!, de se zguduiau geamurile. Directorul, profesorii isi stergeau lacrimile cu batistele, trimitand elevilor salutul obisnuit. Dupa 20 de minute s-a facut liniste. S-au suit pe scena orchestra scolii, corul cu profesorii: Elie Mihailescu si I. Soloviu. Au intonat imnul regal intr-o mare tacere, in picioare, cu toti cei din sala. Apoi s-a cantat «Hora Unirii», iar pe locurile goale dintre banci s-a jucat aceasta hora si cu totii strigau: «Traiasca Romania Mare! Ura! Ura! Ura!», apoi s-au cantat alte cantece patriotice: «Pe al nostru steag», «Eroi au fost, eroi sunt inca», «Trei culori cunosc pe lume», «La Turda, unde voievodul Mihai cel Mare a fost ucis».
Dupa aceea s-a comunicat ca se suspenda cursurile pana la alte dispozitii, care se vor afisa. La iesirea din liceu, elevii au luat de la portar stegulete cu tricolorul romanesc si alte stegulete americane, franceze si engleze, pe care le-au prins in piept. Elevii din cursul superior au primit panglici cu tricolorul romanesc, care au fost puse de elevi imprejurul sepcii, si cocarde in piept pe care scria: «Romania Mare».
citeste articolul complet pe Jurnalul.ro