Antena Căutare

Specialisti: Mina de la Ocna Mures ar trebui inchisa

Desi craterul din centrul localitatii Ocna Mures (judetul Alba) s-a stabilizat, geologii recomanda inchiderea exploatarii de sare si astuparea imensei gropi cu 5.000 de masini de pamant si clorura de calciu.

Lucrurile au intrat cat de cat in normal la sfarsitul saptamanii trecute. In oras au ramas pentru securizarea zonei afectate echipaje ale Politiei judetene, compuse din 11 cadre cu trei autoturisme, si un echipaj al Politiei locale.

"Oamenii s-au linistit, se revine la normal", a spus Augustin Dragut, primarul din Ocna Mures. El a precizat ca se va mentine paza craterului pana cand se vor scoate toate ramasitele.

"In urmatoarea perioada nu avem ce face decat sa asteptam sa se stabilizeze solul. Va dura in jur de trei luni. Apoi vom scoate din groapa toate ramasitele. Dupa ce iesim din aceasta iarna, luam in calcul acoperirea craterului, asa cum ne-au sfatuit specialistii", a mai spus Dragut.

Autoritatile din Alba au inaintat ieri Executivului un raport privind pagubele produse, iar Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba a solicitat acordarea unui sprijin financiar din fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului in valoare totala de 12,7 milioane de lei pentru Consiliul Local Ocna Mures, cea mai mare suma, aproape 6,6 milioane de lei, fiind necesara pentru umplerea craterului cu aproximativ 100.000 metri cubi de piatra.

Totodata, din suma de 12,7 milioane de lei, 2,4 milioane de lei sunt necesari pentru refacerea strazilor afectate in urma surparii de teren, un milion de lei pentru refacerea canalelor de garda si protejarea masivului de sare prin preluarea apelor pluviale de pe Dealul Banta din oras, 2,1 milioane de lei pentru realizarea unei rute ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de trei tone, spre comuna Noslac si satele apartinatoare pe o lungime de 3,5 kilometri, 300.000 de lei pentru realizarea unei rute ocolitoare de acces in oras, pe o lungime de 180-200 de metri, si 335.000 de lei pentru gospodariile populatiei si proprietatile particulare afectate.

Autoritatile din Alba mai solicita alti aproximativ 900.000 de lei pentru continuarea rutei ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de trei tone, dinspre orasul Ocna Mures spre comuna Noslac si satele apartinatoare, pe o lungime de 1,5 kilometri.

Tot articolul, in Jurnalul National

Sezonul fracturilor si entorselor: Zeci de oameni, la spital dupa ce au cazut pe gheata... Traian Basescu: Pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor fi reduse...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x