Stareţul Mănăstirii Rafaila din judeţul Vaslui s-a ales cu dosar penal, din cauză că a făcut o lucrare de modernizare, fără să aibă avizele necesare! În urmă cu patru ani, preotul a început reabilitarea lăcaşului de cult construit în vremea domnitorului Ştefan cel Mare.
A pierdut din vedere, însă, că mănăstirea este monument istoric. Şi că orice intervenţie asupra clădirii se poate face doar cu aprobarea autorităţilor.
În comuna Rafaila oamenii sunt nemulţumiţi după ce procurorii l-au trimis în judecată pe preot pentru lucrările de reabilitare făcute la mânăstire. În urmă cu patru ani părintele a angajat o mână de oameni şi cu ajutorul sătenilor a renovat clopotniţa, interiorul şi exteriorul lăcaşului de cult.
Constantin Funariu, primar comuna Rafaila: Noi am avut mare noroc de parintele staret.A intervenit si la infrastructura si eu stiu si la arhitectura dar daca nu intervenea sa stiti ca la ora actuala vorbeam la trecut despre Manastirea Rafaila. Eu cred ca autoritatile o sa traga concluzii si o sa vada ca a fost un lucru benefic pentru comuna
Localnic: Eu consider ca este bine, pentru ca aceasta manastire este de, eu o cunosc de mic, era intr-o stare de degradare avansata. Daca parintele nu ar fi intervenit cred ca in ziua de azi nici nu mai exista.
Nu a facut pentru el, este pentru comunitate si pentru noi oamenii ca sa avem unde sa ne rugam Domnului si sa ne inchinam.
Construită în 1834 pe ruinele fostei biserici ridicate din ordinul lui Ştefan cel Mare, mănăstirea a fost timp de secole lăsată la mila sorţii. În vremea comuniştilor lăcaşul de cult a fost transformat în C.A.P., iar ploile şi timpul au făcut ravagii.
Localnică: Manastirea asta era picata de tot. Clopotnita era picata de tot, era daramanata si inauntru si in afara.
Deşi întreaga suflare a satului este de partea preotului şi îi laudă acţiunile, legea spune că reparaţiile sunt o infracţiune. Mai ales că au fost făcute fără avizul autorităţilor. Clădirea mânăstirii Rafaila a fost declarată în 2007 monument istoric.
Corina Ursache, director Directia pt Cultura Vaslui: Din pacate este o situatie extrem de neplacuta si va pot spune ca este un proces pe rol cu privire la interventii neautorizate asupra unui monument istoric.
Stareţului Vichentie i se reproşează că a înlocuit geamurile vechi cu termopane, că a placat soclul altarului cu piatră şi că a scos podelele din lemn vechi şi roase de carii şi în locul lor a pus marmură.
În faţa acuzaţiilor, duhovnicul a refuzat să comenteze, dar spune că aşteaptă decizia judecătorilor.
În primă instanţă judecătorii au decis să îi dea preotului doar un avertisment pentru nerespectarea procedurilor, însă autorităţile statului au declarat recurs. Astfel că decizia finală le aparţine judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi.