Dumitru Prichici:
Monitorizarea nu se facea totusi continuu. Mai erau ascultati, bineinteles, cei cu probleme politice. Chiar si eu, ca ofiter care se ocupa cu producerea de tehnica operativa, eram ascultat de propriii colegi, cu aparatele pe care le furnizam lor. Noi, ca unitate de cercetare, proiectare si productie de tehnica operativa, si exportam, intreprinderea Securitatii aducea valuta.
● Cine decidea interceptarea unei persoane, Iulian Vlad?
Erau niste termeni generici dati direct de la Cabinetele 1 si 2 pentru interceptarea unor anumite categorii de persoane. Din discutiile acestora se ajungea la altele, care erau la randul lor ascultate. Era un fel de sistem piramidal care se tot extindea. Am observat si acum ca se intampla la fel, in cazurile Vintu si ALRO. In cazul disidentilor, cum au fost Dinescu, Doina Cornea si altii, ordinele veneau direct, politic, de la cel mai inalt nivel.
In urma stenogramelor lor, apareau alte "tinte" luate la puricat. Se supravegheau intens si cei din comertul exterior, sa nu tradeze datele unei afaceri, un pret nominal, ceva, fiindca si atunci se mai practica luarea de comision, e adevarat, sub forma unor casetofoane, bunuri occidentale sau altele.
● In anii '80, la sfarsit, a fost un scandal cu scriitorul disident Dan Desliu, care a incercat sa ia cu el o scrumiera pare-se intesata cu microfoane. Avea Securitatea tehnica de interceptare ambientala asa de performanta?
Sigur ca da! Produceam tehnica destul de performanta. La productie nu erau activisti de partid, venisera ingineri si tehnicieni bine pregatiti. Scandalul cu Desliu a fost real.
Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!
Foto: Jurnalul