Antena Căutare

Stenogramele, de la Nicolae Ceausescu la Traian Basescu

Locotenent-colonelul in rezerva Dumitru Prichici a fost unul dintre ofiterii tehnici ai Securitatii care s-au ocupat de aparatura de ascultare a acesteia. Si dupa 1990 s-a ocupat tot cu productia de "aparatura electronica", lucru care i-a adus un necaz judiciar. A acceptat sa povesteasca pentru Jurnalul National despre cum era supravegheata populatia atunci si acum.

● Jurnalul National: Cam cati romani erau monitorizati la nivelul corespondentei si telefonului in 1989?


Dumitru Prichici:
Mi-e greu sa va dau o cifra exacta, dar ei erau impartiti de partid si Securitate in mai multe categorii, in functie de importanta lor pentru industrie, comert exterior, politica. Inca de cand era cineva propus pentru un post, sa zicem, de inginer-sef sau de director, era inceputa verificarea lui prin mijloace tehnice. Incepea monitorizarea cu doua-trei luni inainte de instalarea in functie si se termina cand acesta pleca, ba mai continua si dupa daca detinea secrete.

Monitorizarea nu se facea totusi continuu. Mai erau ascultati, bineinteles, cei cu probleme politice. Chiar si eu, ca ofiter care se ocupa cu producerea de tehnica operativa, eram ascultat de propriii colegi, cu aparatele pe care le furnizam lor. Noi, ca unitate de cercetare, proiectare si productie de tehnica operativa, si exportam, intreprinderea Securitatii aducea valuta.

● Cine decidea interceptarea unei persoane, Iulian Vlad?

Erau niste termeni generici dati direct de la Cabinetele 1 si 2 pentru interceptarea unor anumite categorii de persoane. Din discutiile acestora se ajungea la altele, care erau la randul lor ascultate. Era un fel de sistem piramidal care se tot extindea. Am observat si acum ca se intampla la fel, in cazurile Vintu si ALRO. In cazul disidentilor, cum au fost Dinescu, Doina Cornea si altii, ordinele veneau direct, politic, de la cel mai inalt nivel.

In urma stenogramelor lor, apareau alte "tinte" luate la puricat. Se supravegheau intens si cei din comertul exterior, sa nu tradeze datele unei afaceri, un pret nominal, ceva, fiindca si atunci se mai practica luarea de comision, e adevarat, sub forma unor casetofoane, bunuri occidentale sau altele.

● In anii '80, la sfarsit, a fost un scandal cu scriitorul disident Dan Desliu, care a incercat sa ia cu el o scrumiera pare-se intesata cu microfoane. Avea Securitatea tehnica de interceptare ambientala asa de performanta?

Sigur ca da! Produceam tehnica destul de performanta. La productie nu erau activisti de partid, venisera ingineri si tehnicieni bine pregatiti. Scandalul cu Desliu a fost real.

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Jurnalul

Udrea: Nimeni normal la cap nu-si poate imagina ca in 2010 il poti suspenda pe presedinte a doua oara... Profesor navetist in Romania, cercetator de renume in SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x