- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Rezultatele catastrofale de la Bacalaureat au scazut cu peste o suta de mii numarul posibililor studenti din acest an universitar.
Multe facultati au anuntat ca au locuri si pentru a doua sesiune, dar nici la Bacalaureatul de toamna numarul celor care au luat examenul nu a crescut foarte mult. Din cei peste o suta de mii de candidati, doar aproape 19.000 au luat Bacalaureatul in toamna si au avut astfel posibilitatea sa se inscrie la facultatile care mai aveau locuri libere.
Elevii care au luat Bacalaureatul in acest an nu s-au mai indreaptat spre universitati cu viitor incert, iar universitatile bune au avut mai multi candidati pentru ca elevii sunt mandri ca au o diploma de Bacalaureat care inseamna ceva, spunea ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
In noul an universitar, universitatile sunt clasificate in functie de misiunea lor specifica in universitati pana la nivel de licenta, universitati pana la nivel de master si respectiv cele mai bune pana la nivel de doctorat.
Clasificarea universitatilor, dar si numarul redus aproape la jumatate al studentilor din cauza Bacalaureatului exigent ii fac pe rectori sa se gandeasca la posibilitatea unor fuziuni care sa aduca mai multi bani si sa poata sustine un invatamant de calitate.
Prima fuziune, intre Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea Politehnica din Timisoara, a fost deja anuntata. Decizia consortiului dintre cele doua institutii de invatamant superior a fost considerata una istorica, fiind incurajata de Ministerul Educatiei, conform Mediafax.
Institutiile de invatamant superior sunt deja impartite in cele trei categorii, respectiv universitati centrate pe educatie, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica, precum si universitati de cercetare avansata si educatie.
Mai mult, locurile la doctorat si masterat au fost date numai dupa clasificarea universitatilor, considerata de autoritati perfectibila.
O noutate a anului universitar care incepe in 3 octombrie este si admiterea la doctorat pe baza de concurs. Din acest an universitar, conducatorii de doctorat vor fi evaluati in vederea acreditarii. De asemenea, va fi aplicat si "Codul studiilor doctorale", care ar urma sa incheie "perioada doctoratelor date pe banda rulanta", pentru ca acestea vor fi distribuite pe baza de competitie.
Cei mai buni profesori universitari vor castiga burse doctorale, urmand ca ei si scolile doctorale din care fac parte sa-si angajeze doctoranzii. Accentul in noul cod al studiilor doctorale este pus pe partea de cercetare, in elaborarea tezei de doctorat.
Noul an universitar aduce in premiera si Statutul studentului, care cuprinde drepturile si obligatiile acestuia, printre care accesul la invatamant gratuit si dreptul de a cunoaste mecanismele de stabilire a taxelor de studii si a altor taxe percepute de universitate. In universitati este interzisa orice discriminare directa sau indirecta fata de student bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, varsta, rasa, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
Noul an universitar aduce cu el si alegeri ale noilor stucturi de conducere ale universitatilor, pentru prima data fiind parte in acest proces intreaga lume academica. Legea educatiei prevede ca variante de desemnare a rectorului "concursul public" si "alegerile generale prin vot universal, direct, secret si egal". Modul in care va fi desemnat rectorul este stabilit de comunitatea academica a universitatilor.