Antena Căutare

Subiecte și barem la Evaluarea Națională 2024, la Limba și Literatura Română. Ce au avut de făcut elevii la examen

Au apărut subiectele la Evaluarea Națională 2024. Absolvenții claselor a VIII-a au început examenul marți, 25 iunie 2024, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română.

Galerie
Subiecte și barem la Evaluarea Națională 2024, la Limba și Literatura Română | Shutterstock

Elevii care au susținut astăzi examenul la Limba și literatura română au primit două texte la primul subiect, cu mai multe cerințe pe baza acestora. Primul text a fost un fragment din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea, potrivit observatornews.ro. Baremul apare după orele 15:00 pe edu.ro. Proba la matematică se va desfășura pe 27 iunie.

Subiecte la Evaluarea Națională 2024 - română

La subiectul al II-lea elevii au avut de caracterizat un personaj din Cireșarii:

„Scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să îl caracterizezi pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță. În scrierea compunerii vei avea în vedere:

Articolul continuă după reclamă
  • Notarea a două date de identificare a personajului (vârstă, ocupație, portret fizic, etc.)
  • Prezentarea, prin câte o secvență comentată, a două trăsături morale a personajului
  • Precizarea a două mijloace de caracterizare diferite, prin care se evidențiază trăsăturile morale prezentate
  • Corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului”.

Ministerul Educației a precizat că subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Citește și: Ce note au obținut gemenele lui Mihai Morar la Evaluarea Națională. Prezentatorul are cu ce se lăuda: „Mândru de ele”

Subiecte la Evaluarea Națională 2024, proba de română

Subiectele de limba și literatura română evaluează competențele formate/dezvoltate pe parcursul învățământului gimnazial și se elaborează în baza Programei pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a opta (aprobată prin Ordinul ministrului Educaţiei nr. 4.730/2022), programă realizată în conformitate cu prevederile Programei școlare pentru disciplina limba și literatura română, clasele a V-a - a VIII-a, aprobată prin OMEN nr. 393/28.02.2017.

Astfel, subiectele de limba și literatura română de la Evaluarea Naţională 2024 evaluează competențele de receptare a mesajului scris de diverse tipuri, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă, adecvată și eficientă a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse, precum și exprimarea identității lingvistice și culturale proprii în context național și internațional.

Subiecte date la probele scrise de la Evaluarea Națională 2024 sunt publicate zilnic (după încheierea fiecărei probe) ► aici

Evaluarea Națională 2024. Cum se pot corecta greșelile la română și matematică

La Limba şi literatura română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră sau delimitarea propoziţiilor în frază.

Un răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect. Dacă răspunsul constă în marcarea cu X a unei opţiuni, acesta poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

Ce este interzis la proba scrisă la română

  • Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale. În caz contrar, candidații nu sunt primiți în examen.
  • Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Se interzice candidaților să aibă asupra lor telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la probă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.
  • Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
  • Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise. La părăsirea sălii de examen, elevii nu primesc subiectele.
Cât a putut să plătească un cuplu de români pe două shaorme, cartofi prăjiți și două sucuri în Turcia. Nota de plată i-a... (P) Voluntarii P&G și Carrefour au colectat 1.500 kg de deșeuri din zona rezervației Valea Vâlsanului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 27 septembrie 2024. Marius Elisei și Alex au pierdut 10.000 de RON
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 27 septembrie 2024. Marius Elisei și Alex au pierdut 10.000 de RON Vineri, 27.09.2024, 18:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x