Creșterea salariului minim brut aduce vești bune pentru mii de români, întrucât, de la 1 ianuarie 2019, și aceste persoane vor primi bani mai mulți.
Astfel, de la începutul anului, salariul minim brut se va majora de 1.900 de lei, cât este în prezent, la 2.080 de lei. Acest lucru va duce, implicit, la modificarea tarifului orar al zilierilor, care vor primi, evident mai mulți bani.
După cum stabilește Legea nr. 52/2011, actul normativ care reglementează activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, lucrătorii cu ziua au dreptul, în schimbul activității executate, la o plată negociată direct cu beneficiarul lucrării, dar care are o limită minimă.
"Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată", se precizează în actul normativ.
Așadar, plata orară a zilierilor are un plafon minim, care se calculează în raport cu valoarea pe oră a salariului minim brut. În prezent, salariul minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că plata pe oră a unui lucrător cu ziua nu poate fi mai mică de 11,40 de lei, în condițiile în care aceasta a fost calculată pentru o medie de 166,66 de ore pe lună.
Așadar, după creșterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea fi mai mic de aproximativ 12,4 lei (pentru o medie de 167,3 ore/lună), potrivit avocatnet.ro.
Legea zilierilor prevede ca remunerația "se acordă la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier și beneficiar". În cazul în care nu va fi respectată, însă, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei.
Pachet trusou nou-născuți. Părinții ar putea primi din nou trusoul bebelușului. Ce valoare va avea... Se fură ca-n codru în România! 99 de angajați de la CFR, acuzați că au sustras motorină în valoare milioane de lei! ...