Sunt spectculoase, încărcate de istorie şi valorează averi. Prețurile de pornire ale licitațiilor pentru case, conace sau castele au ajuns la 600.000 de euro, în unele cazuri.
Castelul nobiliar Salbek
Castelul Salbek este situat în satul Petriș, județul Arad. Ansamblul datează din perioada 1800–1850, în ultima perioadă fiind un sanatoriu pentru tratarea afecțiunilor pneumoftiziologice, până în anul 2009, când a fost retrocedat.
Castelul a fost construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neoclasic. Este înconjurat de un parc spațios, în care se găsesc și doi stejari seculari. Potrivit tradiției populare, sub unul dintre stejari se țineau scaunele domnești; aceste instanțe, de dinainte de 1848, judecau supușii domeniului, condamnându-i la pedepse corporale sau reținerea în închisoarea domeniului, care se găsea în apropierea castelului.
Castelul nobiliar Salbek, din Petriș, Arad, a fost vândut în 2016 într-o licitație care a pornit de la prețul de 450.000 de euro, potrivit vocea.biz.
Conacul boieresc Podgoreanu
În apropierea Mânăstirii Pasărea se găsește unul dintre cele mai importante edificii arhitecturale din proximitatea Bucureștiului. Conacul I.D. Podgoreanu din Cozieni, Ilfov este amplasat în vestul capitalei.
Conacul a aparținut moșierului I.D. Podgoreanu. Are 10 camere și o amprentă la sol de 368 de metri pătrați. Cu o suprafață totală de aproximativ 9000 mp, complexul este dominat de clădirea centrală, o construcție masivă din cărămidă, ce lua ființă în anul 1910.
Ioan Dimitrie era, conform planului zonal redactat în anul 1925, un adevărat moșier, având în posesie terenuri, vii și alte proprietăți din zona Piteasca – Cozieni – Pasărea. După instaurarea regimului comunist și după naționalizare, conacul a intrat în utilitatea publică, funcționând până spre anii 2000 ca Școală generală.
Conacul boieresc Podgoreanu a fost vândut în 2016 într-o licitație care a avut ca preț de pornire suma de 300.000 de euro.
Casa Doctor Dobrovici, București
Casa Doctor Dobrovici, situată pe Bulevardul Lascăr Catargiu, din București, a fost construită de doctorul Anton Dobrovici, în 1925. A fost naționalizată și restaurată în perioada 2008 – 2009, servind drept magazin multi-brand.
În 2011, magazinul a fost extins prin amenajarea podului şi construirea unui restaurant în curtea dinspre strada Clopotarii Vechi - o construcţie elegantă, pe structură metalică şi complet vitrată, unde regăsim aceeaşi grijă pentru detaliu, păstrând atmosfera aristocrată a spaţiului.
Casa urmează să fie scoasă la licitațe, având un preț estimativ de 4 milioane de euro.
Conacul Brătianu de la Florica
Situat în oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, conacul familiei Brătianu, numit ca şi satul în care se care se află, Florica, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, este unul din cele mai frumoase domenii boiereşti din România, păstrat foarte bine până în zilele noastre.
Este conacul în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri.
Locuinţa este atestată documentar în 1829 şi era compusă din patru încăperi vechi dintre care: camera boierului, a celui ce se ocupa de vie şi camera turcească cu linul pentru scurgerea vinului în pivniţă.
Naționalizat în 1948, imobilul a servit drept centru pentru refugiații greci. A fost restaurat în anii 1970 de regimul comunist cu scopul de a deveni casă de oaspeți. Conacul Brătianu din Ștefănești, Argeș, va fi scos la licitație, valoarea acestuia fiind estimată la 3 milioane de euro.
Castelul Pogány din Păclișa
Castelul Pogány din Păclișa, județul Hunedoara, se află la aproximativ 15 km de Parcul Național Retezat și la 6 km de Hațeg. Castelul, construit la începutul secolului al XIX-lea, a servit drept castel de vânătoare pentru familia transilvăneană Pogány.
Castelul a servit drept reşedinţă, așa cum i-a rămas şi numele, familiei Pogány, o familie transilvăneană de renume, având originile pe valea Mureşului. După cel de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost ocupat de armata rusă, care a construit în incinta acestuia o cazarmă pentru soldaţi, de aici şi inserţiile neogotice arhitecturale.
Unele lucrări de reabilitare au fost efectuate la începutul anilor 90, iar începând cu 2001, o nouă serie de lucrări au fost demarate. Castelul nobiliar Pogány a fost vândut, în 2016, într-o licitație care a pornit de la 500.000 de euro.
Surse: vocea.biz, artmarkhistoricalestate.ro
Lăsați mașinile acasă! Astăzi, se circulă gratuit în Galați, cu mijloacele de transport în comun... Greul nu termină în București! După ninsori și ger, meteorologii anunță ploaie cu gheață în weekend...