Dacă aceasta este ultima vară fără obligații pentru copilul tău, care începe primul an de școală în toamnă, atunci cu siguranță întrega familie are emoții.
Prima zi de școală este un pas important pentru cel mic, care se poate simți copleșit de tot ce i se întâmplă: noi colegi, o nouă educatoare, un program fix, teme și multe de învățat și descoperit. Dacă ai un copil timid, care nu socializează foarte ușor cu cei din jur, începutul școlii se poate dovedi o experiență înfricoșătoare în cazul în care nu îl pregătești din timp și nu îl obișnuiești cu ideea.
Pe lângă emoții, este important să trezești în micuțul tău entuziasmul de a merge la școală și să-i liniștești orice îngrijorare mai mult sau mai puțin întemeiată. Iată cum poți face acest lucru pentru a-i face tranziția cât mai ușoară:
1. Cumpărați împreună rechizite
Ghiozdane cu supereroii sau personajele preferate din desenele animate, caiete nou-nouțe, un stilou colorat, creioane, carioci și penarul sunt de nelipsit pentru orice proaspăt elev. Mergeți împreună la librărie și lasă-l să-și aleagă singur ce îi place mai mult. Astfel, va fi mult mai entuziasmat și nerăbdător să vină prima zi de școală pentru a putea folosi caietele și a și pune ghiozdanul în spate. Cheltuielile cu rechizitele pot fi însă destul de mari, așa că dacă vrei să vă mai rămână bani și pentru o vacanță împreună, poți apela la un împrumut rapid, pe care să-l restitui în tranșe mici, astfel încât să nu simți o mare diferență în buzunarul tău, la final de lună.
2. Observă cu atenție desenele la care se uită
Personajele din desenele animate merg și ele la școală, nu? Explicăi că și el trebuie să le urmeze exemplul. Copiii își aleg modelele de urmat din familie, dar și din programele pe care le urmărește mereu. Învață-l să fie curajos și încurajează-l spunându-i că vei merge cu el în prima zi și îl vei aștepta după ore să mâncați împreună o înghețată sau să mergeți la joacă, în parc.
3. Stai de vorbă cu educatoarea
Dacă ai aflat deja clasa la care va învăța copilul tău, cel mai probabil o vei găsi pe educatoare la școală și îi poți răpi 10 minute înainte de primul clopoțel. Stai de vorbă cu ea, explică-i ce îngrijorări ai și cere-i un sfat. Un dascăl bun, cu experiență, s-a mai confruntat cu siguranță cu astfel de situații și va ști să te îndrume. Ai grijă însă să nu pară că încerci să-i impui să-ți trateze copilul în mod preferențial. Nimănui nu-i place să i se spună cum să-și facă treaba bine, așa că fii cu băgare de seamă să nu o jignești sau să folosești un ton autoritar.
4. Nu-l forța să socializeze
Copiii introvertiți leagă prietenii strânse, dar au nevoie de mai mult timp pentru a observa și a-și evalua colegii. Nu îl obliga să se împrietenească repede cu copiii și nici să converseze forțat cu ei, dacă el nu vrea. Mai ușor este dacă știe deja unul sau mai mulți dintre colegii pe care îi va avea, pentru că este un dram de familiaritate care îl va face să se simtă în largul său.
5. Obișnuiește-l din timp cu programul
Dacă sa învățat să se culce târziu și să doarmă până la amiază, este timpul să îi pui la punct un nou program de somn. Copilul ar trebui să fie în pat la ora 21, cel târziu 22, și să îl trezești apoi de dimineață, la 8, pentru a lua împreună micul dejun. În două luni, organismul său are timp să se obișnuiască cu noul program, astfel că nu vei trage dimineața de el să se dea jos din pat pentru că întârzie la școală. Nu îți face griji și nu suferi la gândul că micuțul tău nu se va adapta. Odată ce se obișnuiesc cu o situație, copiii se relaxează și învață să se descurce. Nu va plânge de fiecare dată când sună alarma dimineața și, în timp, vei vedea că va îndrăgi să meargă la școală și îți va povesti neîntrebat ce a învățat nou și captivant.