Anul nou bate la uşă, aşa că nu uita că trebuie să ţii cont de câteva obiceiuri pentru un an pe cinste. La români, tradiţia spune că în noaptea dintre ani este bine să fie mult zgomot în noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele
Unii merg mai departe şi ţin în buzunar o căpăţână de usturoi, pentru că spiritele rele să-i ocolească.
O altă superstiţie de Anul Nou este aceea că în ultima zi din an şi în prima zi din cel nou nu este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă (nici măcar gunoiul), pentru că, o dată cu el, dăm afară şi norocul.
Tot legat de bani, superstiţia spune că nu trebuie să avem nici un fel de datorie când începe noul an, altfel vom fi datori tot anul.
Se mai spune că primul om care ne va trece pragul casei în prima zi din noul an ne va influenţa tot anul. Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, în timp ce cele brunete aduc noroc. La fel, dacă această primă persoană care intră în casa ta este bărbat e cu noroc, iar dacă e femeie, poartă ghinion.
Tot în Ajun, fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban, dimineaţa visându-l pe cel cu care se vor căsători.
La miezul nopţii de Anul Nou trebuie să deschideţi uşa, pentru că anul vechi să iasă, iar cel nou să intre.
Un obicei pe care îl practică îndrăgostiţii este sărutatul sub vâsc, pentru a fi însoţiţi de dragoste tot anul. La trecerea dintre ani, spun bătrânii, este bine că fiecare să poarte o haină nouă şi ceva roşu, sau o altă culoare veselă care să atragă energiile pozitive.