Un bărbat de 48 de ani, din Dolj, şi-a pierdut viaţa pe scările policlinicii din Craiova, după ce tocmai fusese externat. Bărbatul, care avea afecţiuni grave ale inimii, fusese internat timp de două săptămâni în Clinica de Cardiologie, pentru a-i fi montat un defibrilator cardiac.
La momentul internării, medicii au constatat că acesta suferea de o infecţie la nivelul unui picior, contractată după ce călcase într-un cui.
Prezenţa acestei plăgi a făcut imposibilă intervenţia pentru montarea defibrilatorului. Medicii au decis să îl ţină sub supraveghere şi să îi administreze tratament atât pentru afecţiunile cardiace, cât şi pentru infecţie.
„Pacientul, cu o suferinţă cardiovasculară extrem de severă, triplu coronarian, cu cardiomiopatie dilatativă ischemică, diabetic, a rămas internat în Clinica de Cardiologie. Aici a fost monitorizat permanent, continuând să facă tratament de cardiologie, iar în paralel s-a efectuat tratament cu antibiotic injectabil, conform antibiogramei, pentru plaga respectivă. Avea un focar de infecţie care trebuia eradicat pentru a putea să i se monteze acel defibrilator cardiac“, a spus Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt al SJU Craiova.
„La externare, pacientul era într-o stare mult mai bună“
Aceasta susţine că, în tot acest timp, bărbatul ar fi cerut externarea, în dorinţa de a continua acasă tratamentul pentru infecţia respectivă. Acest lucru s-a întâmplat ieri, când medicii i-au făcut externarea, cu precizarea să revină la spital după ce i se va vindeca rana la picior. Pe scările policlinicii, pacientul a suferit însă un stop cardiac ireversibil la manevrele de resuscitare.
Pacientul insista încă de vineri să fie externat, să ajungă la domiciliu, dar medicul cardiolog a insistat să rămână în spital şi să facă aşa cum trebuie tratamentul pentru plaga respectivă şi să fie monitorizat.
Astăzi (ieri-n.r.), însă, pacientul a fost externat, trimis la domiciliu cu tratament antibiotic pe cale orală, urmând să revină la Cardiologie după ce se rezolvă focarul de infecţie, pentru montarea defibrilatorului cardiac.
La externare, pacientul era într-o stare mult mai bună decât atunci când venise, dar la ieşirea din spital, prin policlinică, a făcut o tulburare de ritm cardiac, s-a instalat stopul cardiac. Familia a sunat la 112, solicitând ajutor. La locul respectiv a plecat o echipă medicală din Unitatea de Primiri Urgenţe, dar a sosit şi o ambulanţă a SAJ Dolj.
S-au iniţiat rapid manevrele de resuscitare, pacientul a fost urcat în ambulanţă şi adus în UPU, cu manevrele de resuscitare în curs.
”S-au continuat o oră şi douăzeci şi cinci de minute manevrele de resuscitare, dar pacientul a decedat“, a adăugat Geormăneanu.
„Nu cred că este responsabil cineva pentru că a fost externat“
Aceasta susţine că nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru acest incident. „Nu cred că este responsabil cineva pentru că a fost externat pentru că tahicardia ventriculară sau fibrilaţia ventriculară pe care a făcut-o acum putea să o facă oricând.
Pacientul acesta avea o suferinţă foarte gravă, cronică, inima era prost irigată, mare şi ineficientă. El avea o fracţie de ejecţie de 15 la sută. (…) La externare era mult mai bine decât venise. Nu avea tulburări de ritm cardiac tot timpul. Această tuburare de ritm cardiac poate surveni oricând, inclusiv la omul sănătos“, a spus Cristiana Geormăneanu.
Reprezentanţii SJU Craiova spun că nu se pune problema unei anchete interne în acest caz.
Sursă: Gazeta de Sud
Liberă să aleagă ce poartă la nuntă, domnișoara de onoare a șocat-o pe mireasă. „Nu regret nimic”... Sfânta Maria: câte sărbători are Maica Domnului și Icoane făcătoare de minuni...