Antena Căutare

Un givraj foarte puternic, cauza prăbuşirii avionului

Tragedia din Apuseni ridică tot mai multe semne de întrebare. Cauza prăbuşirii pare a fi un givraj foarte puternic. Avionul s-a încărcat cu gheaţă şi unul dintre motoare a cedat. Controversat este şi modul în care şi-a pregătit pilotul Adrian Iovan zborul. Iar informaţiile oferite până acum de autorităţi sunt contradictorii.

Tragedia din Apuseni ridică tot mai multe semne de întrebare. Cauza prăbuşirii pare a fi un givraj foarte puternic. Avionul s-a încărcat cu gheaţă şi unul dintre motoare a cedat. Controversat este şi modul în care şi-a pregătit pilotul Adrian Iovan zborul. Iar informaţiile oferite până acum de autorităţi sunt contradictorii.

Ora 14.42.
Pilotul Adrian Iovan cere să coboare la 2450 de metri, mult sub înălţimea minimă de siguranţa. Pierde legatura cu ROMATSA si schimba pe o frecvenţă specifica zborurilor "la vedere". Dispare de pe radar şi rămâne pe cont propriu. Pierdea portanţă, forţa care împinge aripa avionului în sus şi îi permite să rămână în aer. Explicaţia este una cât se poate de firească. În condiţii de umiditate crescută şi frig aeronavele sunt afectate de fenomentul de givraj. Gheaţa se depune pe fuzelaj şi aerul vital pentru zbor capata direcţii haotice.

Adrian Iovan a hotarât sa coboare la altitudini cu temperaturi mai ridicate, unde gheaţa sa se topeasca şi sistemul de degivrare sa fie mai eficient. BN2-ul care plecase catre Oradea avea pe aripi benzi speciale de vibraţii. Benzi care n-ar fi permis încărcarea excesivă a aeronavei. Nu era, însă, unica problemă. Valentin Ialomiţeanu e ultimul care a pilotat avionul BN2, înainte să se prăbuşească cu Adrian Iovan la manşă.

”Este posibil ca în secundele acelea în care a givrat foarte puternic, una din prizele de aer ale motorului din dreapta s-a obturat şi atunci s-a oprit”, e de părere pilotul. Ceea ce, povestesc supravieţuitorii, s-a şi întâmplat.

La 15.45 şi 15.49 operatorul ROMATSA a încearcat să ia legătura cu aeronava. N-a primit niciun răspuns. Era deja prea târziu. La momentul impactului avionul, vechi de 40 de ani, avea peste 3000 de ore de zbor. 500 de ore trecuseră numai de la ultima reparaţie importantă a motorului. Potrivit raportului transmis astăzi de Guvern era în perfectă stare de funcţionare, cu documente la zi. Condiţiile meteo ar fi fost, însă, prea aspre.

Decizia de anulare a zborului a stat exclusiv în mâinile pilotului Adrian Iovan. Pentru că avea o experienţă de 16.000 de ore la manşă şi miza prelevării organelor era viaţa unei femei, a hotărât să zboare. Nu se ştie nici acum exact dacă pilotul Iovan a respectat procedurile. Raportul făcut de ROMATSA arată că Iovan n-a verificat condiţiile meteo înainte să se ridice de la sol. Guvernul are altă variantă.

”Pilotul comandant a efectuat pregătirea zborului, inclusiv informarea meteo, înainte de decolare”.

Citește continuarea pe observator.tv!

Tata e eroul tău! Suferinţă cruntă pentru Albert, fiul lui Adrian Iovan... Vestea care face ca drama să fie și mai mare. Aura Ion putea trăi dacă medicii urmau protocolul!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x