Antena Căutare

Ungaria a refuzat proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti ca Ungaria a refuzat proiectul de la Rosia Montana in integralitatea lui, relateaza Mediafax.

"Am primit saptamana trecuta, intr-adevar, raspunsul Ministerului maghiar al Mediului la solicitarea noastra de a-si exprima o pozitie cu privire la investitia de la Rosia Montana, in baza Conventiei de la Espoo, care obliga statele semnatare sa se consulte inainte de inceperea vreunui proiect cu posibil impact transfrontalier asupra mediului. Oficialii maghiari ne-au comunicat ca au analizat integral documentatia, dar ca nu au intrat in detalii si ca refuza tot proiectul. Resping proiectul in integralitatea lui, fara a avea intrebari"


Borbely este de parere ca pozitia statului ungar are la baza decizia Parlamentului de la Budapesta de a interzice pe teritoriul tarii mineritul pe baza de cianuri.

Ministrul a mai adaugat ca pozitia Ungariei este una consultativa, iar Romania nu este obligata sa opreasca procedura de autorizare a investitiei miniere.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu cheltuieli de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur/ an, timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Articolul continuă după reclamă

Parlamentul European a adoptat o rezolutie de interzicere a mineritului cu cianuri

In mai 2010, membrii Parlamentului European au adoptat o rezolutie de interzicere a mineritului cu cianuri, invitand Comisia Europeana sa propuna interzicerea totala a tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri pana la sfarsitul anului 2011.

"Parlamentul invita Comisia sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze totodata o evaluare normala a impactului", se preciza intr-un comunicat al PE.

Aproape 80 de ONG-uri maghiare au semnat o declaratie referitoare la decizia ministrului Culturii, Kelemen Hunor, de descarcare arheologica privind exploatarea de la Rosia Montana.

"Cei patru munti care inconjoara astazi Rosia Montana ar urma sa fie aruncati in aer si exploatati de la suprafata, lasand in urma cratere pe o suprafata de 200 de hectare. Activitatile de minerit ar afecta in total 1258 de hectare, inclusiv prin defrisarea a 235 hectare de paduri. In cei 15 ani de exploatare ar fi prelucrate 215 milioane de tone de minereuri, prin utilizarea a 200.000 tone de cianuri. La ora actuala, in intregul sector minier din Uniunea Europeana sunt utilizate 1.000 tone de cianuri de sodiu pe an. In cadrul proiectul minier de la Rosia Montana se propune utilizarea a 13.000 tone de cianura de sodiu anual. Totodata, in mai 2010, Parlamentul Europei a adoptat cu o majoritate covarsitoare punctul de vedere prin care se propune interzicerea utilizarii cianurilor in minerit", se arata in declaratia respectiva.

sursa: Antena3

foto: Intact Images

Tentativa de sinucidere la statia de metrou Titan. Un barbat s-a aruncat in fata trenului... Botosani: Directoarea unei scoli a picat examenul pentru postul de suplinitor cu 3,67...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x