Antena Căutare

UPDATE! Poetul Adrian Paunescu, pe ultimul drum

Cand pleaca un om, curg lacrimi si vorbe. Cand pleaca un poet, ramane opera sa, pentru a sterge lacrimile. Adrian Paunescu, omul cu o inima prea mare pentru a incapea intre granitele oficiale ale unei singure tari, s-a retras. Poetul este inmormantat, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitala. Mii de oameni asista la slujba de adio.

UPDATE 16.05 Adrian Paunescu a fost inmormantat cu onoruri militare, in aplauzele a mii de oameni. Sicriul sau a fost dus la locul de veci de militari imbracati de gala

UPDATE 15.10 Printre cei care il conduc pe ultimul drum pe Adrian Paunescu se afla Corneliu Vadim Tudor, Codrin Stefanescu, Marius Marinescu, Varujan Vosganian, Marius Tuca, Victor Socaciu, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Vintila, Nicolae Badea, Victor Ponta, Lavinia Sandru, Ecaterina Andronescu, generalul Mircea Chelaru, precum si numerosi actori si academicieni

UPDATE 14.40 Cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Bellu. Garda militara se pregateste sa primeasca asa cum se cuvine cortegiul funerar, poetul urmand sa fie imormantat cu onoruri militare

UPDATE 14.15 Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu a fost scos din biserica Boteanu si este dus la cimitirul Bellu. Adrian Paunescu va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor, alaturi de Mihai Eminescu, Nichita Stanescu si Eugen Barbu

UPDATE 14.00 Mii de oameni s-au adunat la Cimitirul Bellu din Capitala, locul unde va fi inmormantat poetul

UPDATE 13.30 Un sobor de zece preoti oficiaza slujba de adio pentru Adrian Paunescu

UPDATE 12.50 Cortegiul funerar a ajuns la Biserica Boteanu

UPDATE 12.30 Sute de oameni il conduc pe Adrian Paunescu pe ultimul drum. Scriul cu trupul neinsufletit al poetului este transportat in momentul de fata de la Ateneul Roman, la Biserica Boteanu, unde va fi oficiata slujba de adio. Inmormantarea, prgramata initial pentru orele 13.00, la Cimitirul Bellu, a fost decalata cu 2-3 ore.

Asa cum aduna mii de oameni la Cenaclul Flacara, se asteapta ca foarte multa lume sa participe la funeralii. Ceremonia de inmormantare va avea loc la Biserica Boteanu. Dupa slujba, cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul Bellu.

Din cauza numarului mare de oameni care au venit sa-si ia ramas bun de la maestru, programul ar putea sa nu fie respectat.

Adio, majestate Adrian!

"Stepa, sa-l primesti in Rai pe poetul fara grai
Boala grea l-a secerat
Pe mana mortii l-a dat.
Tu, Grigore, sa-i spui, frate,
Ca il plangem dupa moarte.
Si-au vegheat la capatai
Fata sI cei dragi ai lui.
Am ramas vii si flamnzi
Grigore, vai, ce dobanzi
Ne hranim din cartea lui
Bogatia neamului
Sute, mii de poezii
Stepa si Grigore, frate,
Dumneavoastra, Majestate,
E Raiul frumos de sus
Unde Dumnezeu v-a dus
Cantati-i cantari frumoase,
Pe versuri evlavioase
Sa se-ndure si de noi,
Popor bun, plin de nevoi."

Aceste versuri compuse de admiratori "vegheaza" de doua zile la intrarea in Uniunea Scriitorilor acolo unde se afla sicriul poetului Adrian Paunescu.

"Ne despartim de un mare patriot roman, de un mare poet si pastram din ceea ce a facut si gandit el bun, marea parte luminousa. A fost una dintre personalitatile inconturnabile ale civilizatiei romanesti , ale culturii romanesti din vremea noastra", a spus Razvan Theodorescu, dupa ce sambata, la Uniunea Scriitorilor, si-a luat adio de la poetul Adrian Paunescu.

Razvan Theodorescu este doar unul dintre sutele de oameni, simpli sau persoane publice, copii, tineri sau varstnici, intelectuali sau nu care au vrut sa apinda o lumanare la Uniunea Scriitorilor acolo unde se afla sicriul poetului. "Uitati-va in jur ce masa de oameni a reusit sa aduca omul acesta, fie chiar si la moartea sa, desi a strans in jurul lui atat copii cu varste fragede cat si oameni mai in varsta care l-au apreciat chiar si in timpul vietii", imi spune o doamna care a stat nemiscata timp de aproape o jumatate de ora pe treptele Casei Scriitorilor privind in gol, intr-un punct fix, Dumnezeu stie le ce s-o fi gandit.

Pe masura ce orele trec, tot mai multi oameni se aduna in curtea USR. E rumoare. O rumoare placuta, ca o soapta, care mangaie, nu ataca. Se citesc sau se recita poezii scrise de Paunescu, se spun povesti se deapana amintiri, toate avandu-l personal principal pe Adrian Paunescu.

Un robinet parca s-a deschis si vin din ce in ce mai multi oameni. Cu flori si o lumanare in mana. Parinti cu copii. Bunici cu nepoti. Intra in cladire pentru a-si exprima regretul si a-si lua adio, pe rand. Cel de 80 de ani, urmat de cel de 12 ani, care la randul lui e urmat de un altul de vreo 40 de ani, si asa mai departe.

Dramaturgul Paul Everac a venit si el la sediu USR pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Paunescu. "Daca am in momentul de fata un acoperis deasupra capului, i se datoreaza in foarte mare masura lui Adrian Paunescu. Daca am in momentul de fata un spor destul de sensibil la pensie, se datoreaza in mare parte lui Adrian Paunescu. Daca am un temei de a fi mandru ca sunt roman, i se datoreaza in mare parte lui Paunescu. Adrian Paunescu mi-a luat-o inainte in foarte multe, nu trebuia sa mi-o ia inainte in mormant", a spus Everac la plecare.

Mai multi reprezentanti ai PSD au venit sambata la Uniunea Scriitorilor. Tonul a fost dat de Adrian Nastase care emotionat , a spus ca moartea lui Adrian Paunescu inseamna pierderea unui prieten "dar sunt sigur ca va ramne mereu alaturi de noi sa ne dea curaj. Este un moment greu si m-as bucura ca ziua inmormantarii lui sa fie o zi de doliu national". Nastase a continuat spunand c de cand a aflat de decesul poetului ii este greu sa se regaseasca.

"Incerc sa il recompun pe Adrian paunescu in memoria mea si nu reusesc foarte bine. Lacrimile imi incetoseaza amintirile. Am simtit intotdeauna existenta unui geniu, imbracat in hainele lui.", a mai spus Nastase.

Dupa Nastase au mai venit la USR si Dan Mircea Popescu si vicepresedintele PSD Robert Negoita.

Aparitia lui Gigi Becali in curtea USR provoaca agitatie si comentarii, la fel cum se intmpla si atunci cand un barbat imbracat la costum aduce o coroana de flori din partea premierului Emil Boc.Peste alte zeci de minute din nou agitatie. Un grup de 20 de copii de 10-12 ani, incolonati, insotiti de doua profesoare intra in liniste in cladirea USR. Sunt din Constanta, de la scoala nr.26 "Dan Barbilian" si erau in Bucuresti in excursie. A fost o intamplare ca au ajuns sa-si ia adio de la Adrian paunescu.

"Am venit in Bucuresti sa mergem la Muzeul Antipa si pentru ca am aflat ca a murit Adrian Punescu am propus sa venim aici, iar profesoarele noastre au fost de acord", spune o pustoaica de 12 ani care nu a studiat inca la scoala opera lui , dar stie de la parinti ce a insemnat, poetul Adrian Paunescu pentru Romania.

"Parca i-as auzi glasul......Parca i-as auzi rasul......I-as vedea si o lacrima in coltul ochiului stang....Dar parca as auzi si un hohot de ras. Pentru mine Paunescu a fost si va ramane un frate mai mare dar si un tata. Lui ii datorez totul", spus Vasile seicaru, vizibil emotionat, dupa ce a petrecut minute bune la capul sicriului lui Adrian Paunescu. La fel de emotionat a fost si primarul Sorin Oprescu, care la iesire a spus : "Asa suntem noi: le recunoastem valoarea si le dam mai multa atentie cand nu mai sunt".

Mai multi politicieni, sportivi, artisti au aprins o lumanare si au adus sambata un ultim omagiu poetului Adrian Paunescu. Printre acestia si ambasadorului Republicii Mlodova, Iurie Renita, actorul Eugen Cristea si sotia sa Cristina Deleanu, Gabriel si Georgeta Dimisianu, Ivan Patzaichin,Lucia Sterian, sotia lui Vali Sterian, Ioan Talpes fost directeor al SIE, comentatorul sportiv Dumitru Graur, profesorul doctor Irinel Popescu, cantaretul Gheorghe Gheorghiu, Irina Loghin si Fuego.

Guvernul va lasa 600 de artisti si oameni de cultura fara locuri de munca... Legea care obliga soferii sa-si echipeze masinile de iarna scumpeste anvelopele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x