Aproape jumătate din judeţele ţării se află, până miercuri seară, sub atenţionare cod galben de vreme rea - vânt puternic, ploi, ninsori însemnate cantitativ şi strat de zăpadă consistent la munte, dar şi polei în zonele joase.
Avertizarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vizează 23 de judeţe şi este în vigoare de marţi, de la ora 12.00, până miercuri, la ora 20.00, interval în care precipitaţiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării.
”La început, vor fi mai ales ninsori, care se vor transforma treptat în lapoviţă şi ploaie şi vor favoriza producerea de polei în Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Banat şi pe arii restrânse în rest, cu precădere în Muntenia şi în Moldova. Cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-35 l/mp, cu precădere în zonele de munte şi în sud-vest”, spun meteorologii.
Potrivit acestora, vântul se va intensifica, cu viteze de 50-55 de kilometri la oră în regiunile vestice, dar mai ales în zona de munte, unde temporar vor predomina ninsorile.
Până miercuri la ora 20.00, este cod galben de intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ şi strat de zăpadă consistent în zona de munte, dar şi cod galben de polei în sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei şi a Transilvaniei. Astfel, sunt sub cod galben toate localităţile din judeţele Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin, Hunedioara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Maramureş, dar şi localităţi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare.
În plus, precipitaţiile vor continua în noaptea de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) în estul, sud-estul şi centrul teritoriului şi se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, iar vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că a transmis o informare către prefecturile tuturor judeţelor aflate sub incidenţa avertizării meteorologice cog galben, pentru a se asigura că autorităţile locale sunt pregătite să gestioneze această situaţie.
Potrivit MAI, sunt pregătiţi să intervină aproximativ 5.100 pompieri militari cu 3.050 mijloace tehnice, 9.500 de poliţişti şi 400 de jandarmi montani. Totodată, au fost verificate şi sunt pregătite pentru misiuni în zone greu accesibile 37 şenilate cu capacitate de trecere mărită, 40 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi 32 autofreze.
Reprezentanţii MAI cer celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile.