- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Situaţie complicată la Vaslui! Oamenii susţin că apa de la robinet este cancerigenă şi - culmea - varianta este susţinută de unele autorităţi locale. Argumentul forte este că apa ajunge în casele oamenilor prin nişte conducte făcute din azbest, deşi acest material a fost interzis prin lege. Cu toate acestea, Direcţia de Sănătate Publică susţine că apa este bună de băut, pentru că respectivele conducte sunt folosite foarte puţin.
Apa de la robinet, pe care toţi vasluienii ar trebui s-o folosească fără să se teamă, este plină de impurităţi, spun ei.
”Soţia mea a decedat de cancer, de ce credeți? Din cauza apei, din cauza alimentelor. Alimente de afară, apa nepotabilă şi aşa mai departe.”, spune un localnic.
”Uneori pot să spun că apa de la chiuvetă e maronie. Nu prezintă garanţie, nu mai are aceeaşi calitate ca atunci când eram eu copil şi nu-mi permit să risc sănătatea mea şi nici a familiei mele.”, atrage atenția u alt localnic.
Primăria a fost cea care a tras un semnal de alarmă în privinţa conductelor prin care este furnizată apa.
”Din câte m-am documentat şi eu, azbo-cimentul este cancerigen. Aceste ţevi au o vechime de peste 50 de ani şi trebuie înlocuite. Vedeţi, această stradă a fost asfaltată anul trecut. Obligatoriu nu trebuia asfaltat până nu se schimba ţeava de azbociment.”, a precizat Marius Arcaleanu, consilier local.
Pentru că este un produs cancerigen, azbestul a fost interzis prin lege în urmă cu 16 ani în România. În hotărârea de Guvern spune clar că se interzice comercializarea şi utilizarea lui. Cu toate acestea, conductele din azbociment sunt încă folosite în Vaslui.
”Din analizele pe care le facem noi nu reiese aşa ceva, nu cred lucrul ăsta, personal. Din ceea ce facem noi şi ceea ce putem, ca laborator de monitorizare, apa este potabilă şi este bună”, susține Oana Mușat, chimist.
”De regulă, aceste reţele de azbo-ciment sunt folosite doar la conductele mari de transport, şi nu la braşamente, iar în prezent, din câte cunosc, sunt aproximativ 12 la sută din totalul lungimii de reţele din azbo-ciment.”, declară și Grigoraș Daniela, purtător de cuvânt Aquavas Vaslui.
Mai mult, Direcţia de Sănătate Publică spune că apa este foarte bună de băut şi că nu prezintă niciun risc pentru oameni.
Un tânăr din Buzău a ajuns la 20 de ani fără certificat de naștere, buletin și CNP. Mama sa nu a mers niciodată să-l dec... Cum arată Liviu Dragnea, la prima apariție în public după condamnare! Ce a făcut în sala de judecată în permanență...