- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Agricultura românească primeşte o nouă lovitură! Un parazit cunoscut sub numele de "fluturele ucigaş" sau "tuta absoluta" distruge culturile de tomate.
La fel ca în cazul pestei porcine, nu există leac. Nicio substanţă chimică nu a reuşit până acum să stârpească ravagiile făcute în sere.
Molia numită şi tuta absoluta a făcut ravagii în judeţul Buzău. În localitatea Limpeziș nicio seră nu a scăpat de invazia acetor insecte.
”Vorbim de un fluturaș foarte mic, o molie. Consumă toată partea vegetativă a frunzei, e deplasează de pe o frunză pe alta cu ajutorul unui firicel, ca și păianjenul, după care se transformă în molie.”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cerceare Legumicolă Buzău.
”Are o rezistență foarte mare. Degeaba mai tratăm, că nu mai există un insecticid care să combată.”, a mai explicat acesta.
Acest legumicultor din Giurgiu s-a trezit peste noapte cu jumătate din cultură afectată. Se teme să-şi calculeze pierderile. Atrage însă atenţia că primul efect pe piaţă va fi scumpirea roşiilor.
Tuta absoluta apare în plină epidemie de pestă porcină. Întrebat ce fac autorităţile în acest caz, ministrul Agriculturii s-a enervat.
Unul dintre secretarii de stat din Minister dă din nou vina pe fermieri. Oficialii le-au cerut agricultorilor să arunce plantele invadate de acest dăunător în saci din plastic, bine izolaţi şi care trebuie depozitaţi doar în locuri special indicate de specialişti pentru a evita extinderea şi la alte culturi.
Tuta absoluta ar fi intrat în România în 2009, odată cu importurile de tomate, mai spun autorităţile. Dăunătorul afectează şi alte culturi precum cele de cartofi, fasole sau ardei. Dar atacă în special roşiile, pentru că fructul oferă cele mai bune condiţii pentru dezvoltarea larvei. Oficialii spun că în România există şase substanţe chimice care pot ţine sub control invazia moliilor - deşi nu o stârpeşte complet.