In conditiile date, un cutremur cu magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, ar insemna un adevarat dezastru. Zone ale Capitalei ar intra, la propriu, in pamant.
Daca seismul s-ar produce la ora 21.00, atunci cand mai toti oamenii sunt acasa, 6.500 de bucuresteni si-ar putea pierde viata. 16 mii ar fi grav raniti, 10.500 spitalizati, 13 mii raniti usor si aproape o suta de mii ar ramane sub daramaturi.
Capitala e plina de cladiri care nu au fost consolidate dupa puternicul cutremur din 1977.
Cele mai multe sunt situate in zona centrala. In Piata Unirii, la Universitate, in Centrul Vechi, la Piata Romana, sute de cladiri stau sa cada.
Spre sudul Capitalei, lucrurile stau diferit. Aici blocurile sunt mai noi si prin urmare mai rezistente. In Metalurgiei, IMGB si de-a lungul Dambovitei, pierderile omenesti nu ar fi la fel de mari, in cazul producerii unui seism puternic.
Autoritatile au cifrele si cu toate acestea consolidarea se misca in ritmul melcului. In ultimii 11 ani, au reusit sa intareasca structurile a 15 cladiri. Alte cinci sunt in lucru. In total, sunt 372 de imobile incadrate in clasa I de risc seisic. Au fost marcate cu buline rosii, si asa au ramas.
De siguranta lor ar trebui sa se ocupe autoritatile. Bani se tot aloca, cu practica e insa mai greu.
Pentru acest an,de la bugetul de stat, s-au dat trei milioane de lei, iar de la cel local, 6, 5 milioane.
foto: lacafele.ro