În ultima perioadă, România se cutremură în fiecare zi, iar gurile rele spun că în curând va avea loc un seism puternic, care pur şi simplu va rade Bucureştiul, deoarece acum, la 38 de ani de la celebrul cutremur din '77, zeci de clădiri sunt în pericol să se prăbuşească precum nişte cărţi de joc.
Chiar dacă numeroase persoane nu iau în seamă aceste avertizări, ele sunt susţinute de lista imobilelor cu risc seismic din Capitală, listă care a fost realizată chiar de Primăria Municipiului Bucureşti.
Potrivit acesteia, 374 de imobile prezintă risc seismic extrem de ridicat, dintre acestea 189 fiind catalogate drept "pericol public", iar încă 2.100 de imobile se încadrează în clase cu grade mai mici de risc, având nevoie de consolidare. 28 de clădiri au fost consolidate.
Astfel, conform acestei liste, 374 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic (corespunzând construcţiilor cu risc ridicat de prăbuşire la cutremur) - dintre care 189 sunt trecute în categoria "Pericol Public", iar 300 de imobile în clasa a II-a de risc seismic (construcţii la care probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar la care sunt aşteptate degradări structurale majore) şi 69 în clasa a III-a (construcţii la care sunt aşteptate degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţă structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante) şi 6 în clasa a IV-a de risc.
De asemenea, 1637 de clădiri sunt încadrate în categorii de urgenţe, dar neîncadrate în clasa de risc seismic corespunzătoare şi 147, neîncadrate în clasa de risc seismic.
Vezi cu exactitate dacă blocul tău se regăseşte printre clădirile care prezintă risc seismic crescut, aici