În 1857, în a doua duminică a lunii iunie începea Ziua Copilului. Atunci, dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, a oferit un serviciu special dedicat pentru copii. El a numit această zi Ziua trandafirului, iar mai târziu sărbătoarea a primit numele de Duminica de flori. Ulterior, 1 iunie s-a numit simplu: Ziua Copilului.
În 1925, Ziua Copilului a fost menționată pentru prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. Se întâmpla în luna august și 54 de reprezentanți ai diferitelor țări au decis să adopte Declarația pentru Protecția Copilului.
Citește și: Felicitări și mesaje de 1 iunie 2023. Urări frumoase de Ziua Copilului
De atunci, guvernele au introdus Ziua Copilului, sărbătoare care încă se celebrează. În România, aceasta are loc pe 1 iunie, zi care este și sărbătoare legală.
Data Zilei Copilului variază, doar câteva îi sărbătoresc pe cei mici pe 1 iunie: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cambodia, Cehia, Coreea de Nord, Ecuador, Germania, Kazahstan, Laos, Mongolia, Mozambic, Nicaragua, Polonia, Republica Moldova, Ucraina.
Ziua Copilului 2023: semnificație. Ce se sărbătorește pe 1 iunie
De 1 iunie 2023, când românii sărbătoresc Ziua Copilului, cei mici sunt sărbătoriți. Însă puțini știu adevărata semnificație a acestei zile. Ei bine, este ziua când miracolul nașterii, miracolul purității și întoarcerea la inocență sunt sărbătorite. Este ziua în care cu toții ne permitem să fim copii și să ne bucurăm din suflet de lucrurile mărunte.
De Ziua Copilului, cu toții avem voie să ne simțim copii și să lăsăm deoparte problemele de zi cu zi. De 1 iunie, e obligatoriu să zâmbim curat și să lăsăm bucuria să ne cuprindă inimile.
Desigur, copiii sunt vedetele acestei zile, acești mici omuleți care ne învață zi de zi să iubim mai pur, să privim cu bunătate și să râdem cu tot sufletul.
Citește și: Program magazine, mall-uri și bănci de 1 iunie 2023. Ce unități sunt deschise de Ziua Copilului
Reamintim că din anul 2016, în România, 1 iunie este zi considerată sărbătoare legală. Astfel, angajații sunt liberi de Ziua Internațională a Copilului. Scopul acestei modificări a fost ca părinții să petreacă această zi specială alături de copii.
”Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare și împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii. A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanțe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puțin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinții să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtășească”, așa sună explicația autorităților.
Activități de 1 iunie 2023: Cum să-l distrezi pe cel mic de Ziua Copilului
De 1 iunie, părinții obișnuiesc să pregătească petreceri surpriză, să-i ducă pe cei mici la evenimente artistice și ateliere dedicate lor. Alții organizează excursii, în care se distrează împreună.
Petrecerile în aer liber sunt ideale dacă aveți mai mulți copii în familie sau în grupul de prieteni. Vă puteți gândi la o petrecere tematică, cu animatori, picturi pe față.
O altă idee, care vine la pachet cu multă relaxare, este o drumeție de o zi. La multe pot merge copiii mai mari și indicat este să fie bine pregătiți. Alegeți un echipament comod și un traseu ușor, de care să vă bucurați împreună.
Dacă vremea permite, o excursie cu cortul poate fi o activitate care să vă apropie și să vă sudeze relația cu cei mici. De asemenea, o altă variantă reprezintă o zi de picnic, într-un loc frumos, cu multă verdeață și aer curat.
Dacă doriți să urmăriți împreună animații, pe AntenaPLAY găsiți filme și desene pentru cei mici.
Program magazine, mall-uri și bănci de 1 iunie 2023. Ce unități sunt deschise de Ziua Copilului... Cea mai bună rețetă de ciorbă de perișoare. Ce ingredient face minuni pentru perișoare și ce ai făcut greșit până acum...