În fiecare an, pe data de 3 aprilie, se celebrează Ziua Jandarmeriei. Anul acesta se împlinesc 169 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, prilej cu care se vor organoza diverse manifestări dedicate acestei sărbători. Program manifestări de Ziua Jandarmeriei 2019.
În 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi".
Jandarmeria Româna a trecut prin ample procese de modernizare de-a lungul anilor. În vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a ajuns la concluzia că Jandardarmeria avea nevoie de o lege de organizare la nivel național. Astfel a luat naștere legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.
În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Potrivit legii, ''Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism''.
Ziua Jandarmeriei Române, program manifestări
Jandarmeriei Române, militarii din Călăraşi vor organiza, începând cu ora 10.00, pe platoul din faţa Sălii de Cultură ,,Barbu Ştirbei” şi în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi, mai multe activităţi dedicate acestui eveniment.
1. Organizarea unor puncte de informare unde va fi prezentată tehnica din dotarea jandarmilor călărăşeni;
2. Simpozion cu tema ,, Tradiţia şi istoria Jandarmeriei Călăraşi”;
3. Acordarea de recompense personalului unităţii/ înaintarea în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad;
4. Desemnarea jandarmului de onoare al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi;
5 .Exerciţii demonstrative cu câinii de serviciu; exerciţiu demonstrativ ( Brigada Specială de Intervenţie,,Vlad Ţepeş” şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi);
6. Defilarea gărzii de onoare şi a detaşamentelor militare .
Surse: agerpres.ro, adevarul.ro
„Școala nu este o corvoadă”. Reacția Ecaterinei Andronescu, după ce o elevă a scris la simulare ce nemulțumiri are legat... A fost elucidat misterul accidentului din Vâlcea, în care au murit pe loc un copil de patru ani și un tânăr de 19! Cine ...