Ziua Mondială a Apei este marcată pe 22 martie. Dacă în România apa plată este mai scumpă de aproape 300 de ori decât apa de la robinet, sunt țări sărace în care situația este exact invers.
Ziua Mondială a Apei, impusă de ONU în 1993, marchează importanţa consumului de apă curată, din surse sigure, dar trage și un semnal de alarmă asupra situației celor mai puţin norocoşi, care nu au acces uşor la o reursă considerată banală de mulți dintre noi - Apa.
Deși pare surprinzător, în timp ce noi, românii ajungem să plătim pentru apa plată de aproape 300 de ori mai mult decât pe cea de la robinet, sunt țări cu mult mai sărace, în care lucrurile sunt fix invers. Potrivit rapoartelor ONU, în țările sărace, 62% dintre cetăţeni trăiesc în cartiere sau zone defavorizate, unde frecvent nu au acces la apă potabilă şi nici la servicii de reciclare. Aceste persoane se aprovizionează cu apă de la vânzători ambulanţi şi din camioane de tip cisterne şi plătesc preţuri şi de zece ori mai mari decât concetăţenii lor mai bogaţi, care, culmea, au apă la robinet.
3 motive pentru care apa plată e mai scumpă decât cea de robinet
În București, prețul unui metru cub de apă este de aproape 4 lei, în timp ce un litru de apă plată îmbuteliată este, în medie, 1,2-1,3 lei. Ceea ce înseamnă că un litru de apă plată este de circa 325 de ori mai scump decât un litru de apă rece, de la robinet. În schimb, dacă pentru uzul casnic am folosi apă plată, am ajunge să plătim lunar peste 2.000 de euro, aproximativ 10.000 de lei.
Principalele motive pentru această diferență preț:
- Prețul apei plate îmbuteliate include prețul ambalajului, producție, transport, marketing, plus profitul firmei producătoare.
- Prețul apei plate în sine. Și companiile producătoare de apă plată au două variante, fie plătesc pentru a folosi o sursă de apă, fie cumpără şi exploatează o anumită sursă de apă.
- Brandul- prețul apei plate diferă în funcție de compania care o produce, astfel că, prețul apei este dat și de valoarea brandului.
Este bună de băut apa de la robinet?
Apa din reţelele oraşelor se distribuie în stare potabilă, însă se poate contamina pe traseu, din cauza stării necorespunzătoare a conductelor din reţelele de distribuţie. O soluţie eficientă pentru a avea în mod constant o apă curată şi sigură pentru băut şi gătit sunt sistemele de filtrare.
Apa de la robinet, filtrată, este prima recomandare a specialiștilor pentru consumul şi hidratarea zilnică atât a copiilor, cât şi a adulţilor. Aceasta asigură conţinutul minerale necesar organismului, fără să producă dezechilibre gastrice, renale sau de altă natură, printr-un aport nepotrivit de elemente.
Ziua Mondială a Apei
Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esenţial în construcţia vieţii, este vitală pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea dezvoltării economice, sociale şi umane, arată ONU în pagina dedicată acestei zile.
Accesul deficitar la apă potabilă de calitate şi lipsa serviciilor de reciclare a apei uzate menajere afectează grav populaţia, anual fiind înregistrate aproximativ 780.000 de decese din cauza dizenteriei şi a holerei, iar numărul victimelor este mai mare decât cel provocat de conflicte, seisme şi epidemii, potrivit aceleiași surse.
În 2015, aproximativ 844 de milioane de persoane nu aveau acces la servicii de apă potabilă sigure şi doar 39% din populaţia mondială dispunea de servicii de reciclare a apei uzate sigure.
93% dintre sticlele cu apă îmbuteliată sunt contaminate cu particule de plastic
Un studiu despre apa îmbuteliată arată că aproape toată conţine particule de plastic. Universitatea de stat din New York a realizat testele şi din 250 de eşantioane verificate 93% erau contaminate. Vorbim despre unele dintre cele mai cunoscute mărci internaţionale comercializate în nouă dintre cele mai populate ţări.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va demara cercetări privind potențialele riscuri ale plasticului din apa îmbuteliată. În studiul Universității din New York au fost analizate 259 de sticle de din 9 țări (SUA, China, Brazilia, India, Mexic, Indonezia, Liban, Kenya și Thailanda) și au fost incluse în cercetare 11 branduri care vând apă îmbuteliată. Dintre cele 259 de sticle analizate, doar 17 nu conțineau particule de plastic.
Oamenii de știință au concluzionat că apa îmbuteliată conține o cantitate de plastic de cel puțin trei ori mai mare decât apa de la robinet.
Poluarea. Sute de miliarde de sticle din plastic sunt utilizate anual pentru ambalarea apei. Aceste imense cantităţi de PET-uri devin repede deşeuri şi numai 16% sunt reciclate. Restul de 84% poluează natura, fiind atât de puţin biodegradabile încât dispar abia după sute de ani.
Ziua Mondială a apei, 22 martie. Beneficiile apei pentru organism... O fetiţă de șapte ani a fost desfigurată de câinele unui vecin. Cu ultimele puteri și-a strigat mama, care a găsit-o pli...