Printr-un mesaj transmis redacției educatieprinlectura.ro, care are o rubrică specială prin care le dă posibilitatea profesorilor să își facă vocea auzită, o învățătoare aflată la început de drum, căreia i s-a „recomandat” de către colege să le cumpere un cadou elevilor pentru prima zi de școală, a semnalat că nu consideră practica una corectă.
"Sunt la început şi mi s-a părut un drum mai anevoios decât credeam ca să ajung până aici, în punctul 0. Am luat titulatizarea şi am avut câteva întâlniri la şcoala în care urmează să pedau. Mi-a fost pus în vedere de colege, sub formă de recomandare, că e „normal!” să-mi aştept elevii în prima zi de şcoală cu cadouri cumpărate din banii mei personali. Eu nu am auzit e aşa ceva până acum şi când am fost elevă niciodată nu m-au aşteptat profesorii sau învăţătoare cu cadouri.
Cineva mi-a sugerat să cumpăr dulciuri, respectiv ciocolată şi bomboane. Mi se pare total nesănătos şi nepotrivit. Dacă cineva este alergic la ceva? Dacă părinţii nu sunt de acod să le dăm dulciuri copiilor? De ce să-i împingem cu bună ştiinţă către dulciuri pline de zahăr şi E-uri când ei poate sunt obişnuiţi cu prăjituri de casă?
Altcineva să cumpăr seturi de creioane colorate şi cărţi cu jocuri. Dar de ce să-i învăţăm să se bucure la lucruri materiale şi după aceea tot noi ne plângem că diplomele nu mai valorează nimic şi nu mai motivează elevii.
(...)
Mi se pare mult mai de folos pentru un copil să primească un citat frumos în prima zi şi mai sănătos din toate punctele de vedere – fizic şi mental!
Mesajul a stârnit un val de reacţii din partea internauţilor, iar mesajele nu au întârziat să apară
„Eu predau la gimnaziu și îi aștept mereu cu câte ceva - pixuri, carnețele, creioane vesele. Astea pe lângă iubire, înțelegere, empatie. De ce fac asta? Pentru că mi-a plăcut surprinderea din ochii lor. Pentru că m-am amuzat cum încercau, în clasa a cincea, să ghicească de unde au apărut aceste lucruri. Pentru că lor le place treaba asta și păstrează lucrurile cu atenție și le folosesc la ore. Pentru că îmi place să fac asta indiferent de ce părere au unii și alții. Pentru că suntem o familie și în familie se fac mici bucurii. Și pentru că suntem o familie ne ajutăm și la necazuri și la bucurii. Am strâns bani de la tot personalul școlii când a ars casa unui elev din clasa mea. Am strâns bani atunci când femeia de serviciu a primit o factură colosală. Strângem bani când un coleg se pensionează, la nunți sau la înmormântări. Și nu a sărăcit nimeni din asta.
Învățătoarea copilului meu i-a așteptat pe copii în cei cinci ani de școală primară cu mesaje minunate, scrise de mână, din suflet, pe hârtie colorată, nu cu dulciuri. Acele mesaje le păstrăm cu sfințenie într-o cutie cu amintiri, și îmi dau lacrimile de câte ori le recitesc!
Nu voi uita, prima zi de şcoală. Scriind, acest mesaj, retrăiesc emoţiile, de atunci. Pe lângă manuale, am găsit pe banca unde am învăţat 4 ani, o garoafă! Albă. O am şi acum, este păstrată cu mare iubire, într-un ierbar! Când mi se face dor, mă uit la ea şi îmi amintesc! De dna minunataă de zâmbetul ei şi de privirea blândă, pe care le am acolo, undeva în inimă!
Cele mai frumoase cadouri la început de an școlar erau manualele ce le găseam frumos aranjate pe bancă!
Nu cred ca este o obligație din partea cadrului didactic sa ofere ceva elevului, asa cum nici elevul nu este obligat sa ofere un buchet de flori la început de an scolar,sfârșit sau orice moment al anului școlar și totuși,el elevul o face cu drag,fără a se întreba de ce trebuie sa facă acest lucru. Fiica mea s-a bucurat mult când a primit un creion la început de an școlar.. l-a folosit cu mate drag!!
Mare brambureală mai este prin unele din școlile noastre! Prea multe obiceiuri nesănătoase! Dar povestea e lungă și e departe de a fi terminată. Avem mari probleme de mentalitate pe toate fronturile. Părinți, copii, dascăli. Cu excepțiile de rigoare”, sunt doar o parte din reacţiile pe care postarea cu pricina le-a stârnit."