Antena Căutare

George Weah, drumul de la ”Fotbalistul Anului” la cel de președinte. Povestea fotbalistului care a avut două misiuni: performanța pe teren și salvarea Liberiei din sărăcie

Începând de vineri, 29 decembrie 2017, George Manneh Weah, legenda fotbalului african, va rămâne în istorie și ca primul ”Balon de Aur” care a devenit președintele unui stat.

După multiplele sale reușite de pe teren, George Weah, 51 de ani, a reportat la finele lui 2017 cea mai mare victorie din cariera politică, reușind să câștige turul II al alegerilor prezidențiale din Liberia cu un scor categoric.

Senator din 2014 în statul său natal, George Weah a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Liberia, cu 61,5% din voturi în turul al doilea desfăşurat marţi, faţă de 38,5% pentru adversarul său, vicepreşedintele Joseph Boakai.

Față de mulți alți jucători africani care îți povestesc cariera ca o continuă luptă de evadare din sărăcia continentului negru, Weah este diferit. Pe lângă performanța din teren, jucătorul a declarat în nenumărate ocazii că scopul său este acela de a-și scoate țara din sărăcie. La zeci de ani de la debutul său fotbalistic, iată că Weah are acum șansa de a demonstra prin propriile forțe de ceea ce este capabil și în afara dreptunghiului verde.

Cele peste 60 de procente obținute în turul secund al alegerilor din Liberia îl obligă pe Weah la performanță și din punct de vedere politic. ”Cu o emoție profundă vreau să vă mulțumesc vouă, cetățeni ai Liberiei, pentru votul acordat! Este o mare speranță pentru mine!” a scris legenda lui AC Milan pe Twitter.

Născut pe 1 octombrie 1966, Weah și-a început cariera fotbalistică în Liberia. Membru al etniei kru, una dintre principalele din Liberia, George Weah a devenit vedetă în 1988, la 22 de ani, datorită lui Arsene Wenger, cel care l-a adus la AS Monaco. Avea să fie deschiderea unui drum presărat cu momente istorice.

Timp de 14 ani, Weah a jucat la cele mai mari cluburi europene - PSG şi Milan AC, la apogeul carierei, iar apoi la Chelsea, Manchester City, Olympique Marseille, adunând multiple trofee și distincții personale.

George Weah a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști africani din istorie. În 1995 a fost numit de FIFA Jucătorul Anului. Tot atunci, acesta a câștigat Balonul de Aur, devenind primul african din istorie cu aceste distincții câștigate. În 1989, 1994 și 1995 a fost numit Fotbalistul African al Anului, iar în 1996 a primit distincția de ”Jucătorul African al Secolului”.

SURPRIZĂ DE PROPORȚII pe piața transferurilor! Unde va juca Nicolae Stanciu în 2018. Belgienii au anunțat suma de transf... Revenire în stil de mare campioană pentru Simona Halep la Shenzhen! Liderul WTA s-a calificat în ”sferturi” după un meci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x