"Îi văd pe aceia dintre voi care stau tăcuţi, unii dintre voi sunteţi cele mai mari vedete, dar rămâneţi tăcuţi în mijlocul nedreptăţii. Niciun semn de la nimeni din industria mea, care este desigur un sport dominat de albi. Sunt unul dintre singurii oameni de culoare acolo şi încă rămân singur. Mă gândeam că până acum aţi văzut de ce se întâmplă acest lucru şi spuneţi ceva despre asta, dar voi nu puteţi sta alături de noi. Ştiu cine sunteţi... şi vă văd", a scris pilotul Mercedes, singurul de culoare din F1, pe contul său de Instagram.
El a revenit cu o altă postare în care a spus: "Nu sunt de acord cu jafurile şi cu incendierea clădirilor, ci cu cei care protestează paşnic. Nu poate exista pace până când aşa-numiţii noştri lideri nu vor face schimbări, nu numai în America, dar şi în Marea Britanie, în Spania, în Italia, peste tot. Modul în care sunt tratate minorităţile trebuie să se schimbe şi modul în care îi educaţi pe cei din ţara voastră despre egalitate, rasism, ură de clasă, faptul că suntem toţi la fel. Nu suntem născuţi cu rasism şi ură în inimile noastre, ci sunt lucruri învăţate de la cei pe care îi admirăm."
Totuşi, potrivit Reuters, au existat alţi piloţi din Formula 1 care au luat atitudine. Pilotul Renault, Daniel Ricciardo, care va trece la McLaren la sfârşitul sezonului, a declarat că moartea lui Floyd a fost "o ruşine" şi a cerut unitate împotriva rasismului.
"Rasismul este toxic şi nu trebuie abordat cu violenţă sau tăcere, ci cu unitate şi acţiune", a scris australianul pe Instagram.
Pilotul McLaren, Lando Norris, a adăugat o linie la profilul său de pe platforma de streaming Twitch, în care spune: "Semnaţi petiţiile !BLM #BLACKLIVESMATTER".
Canadianul Nicholas Latifi, care urmează să piloteze pentru Williams în acest sezon, a declarat pe Twitter: "Acest lucru trebuie să se oprească #JusticeForGeorgeFloyd."
Moartea unui bărbat de culoare american, George Floyd - neînarmat - în urma unei arestări ”în forţă” a declanşat un val de furie la Minneapolis, unde familia victimei denunţă o folosire ”excesivă şi inumană” a forţei şi rasismul poliţiei în acest oraş din Minnesota, în nordul Statelor Unite.
Scena - transmisă luni seară de o trecătoare pe Facebook Live - a surprins un bărbat pus la pământ, pe burtă, de către un poliţist care îl imobilizează cu un genunchi pe gât.
George Floyd sa plâns - timp de multe minute - că nu poate respira şi că îl doare, în timp ce agentul, un alb, i-a spus să stea calm.
Un al doilea poliţist i-a ţinut la distanţă pe trecători, care au început să protesteze în momentul în care Floyd nu mai mişca.
”Nu mai respiră, nu mai mişcă, luaţi-i pulsul”, repeta un trecător, în timp ce poliţiştii au aşteptat o ambulanţă, care a sosit după mai multe minute.
El a fost transportat la un spital din oraş, unde a murit.
Patru poliţişti din Minneapolis au fost concediaţi, marţi, după ce înregistrarea video a intervenţiei a fost pusă în circulaţie pe reţele de socializare.
Poliţistul Derek Chauvin, implicat în moartea lui George Floyd, a fost arestat şi acuzat de omor prin imprudenţă.
Confruntări între manifestanţi şi poliţişti au zguduit, toată săptămâna trecută, mai multe oraşe din Statele Unite ale Americii, plasate în stare de asediu. Poliţiştii au încercat fără succes să calmeze furia care s-a răspândit în ţară după moartea afro-americanului George Floyd.
Sursa : news.ro
Vincent Kompany a refuzat postul de antrenor secund la Manchester City... Marele Premiu de MotoGP al Japoniei a fost anulat...