In 1792, Ministerul Armatei Austriece a arendat 9.810 hectare pentru ca la Radauti sa se infiinteze o herghelie uriasa, cu 1400 de cai. E anul in care se organiza primul examen scris in Europa, la Cambridge.
Prima retea de iluminat electric avea sa ajunga la noi abia peste 90 de ani. Si tot atunci, la aproape un secol distanta, medicul Iuliu Weiner aducea prima minge de fotbal si regulile jocului. Astazi, in nordul tarii, 257 de cai smulsi din basm populeaza un tarim greu de imaginat in zbuciumul de beton si arsita al vietii noastre urbane si al orgoliilor noastre fotbalistice de liliput.
Rasa Shagya, adica armasari arabi deveniti mai robusti, docili si energici, transformati pentru nevoile militare, apoi cele de calarie si de echitatie. Rostuindu-si copitele inainte de obstacol, fermecator de desfrinati pe pasuni si uluitor de cuminti cind jinduiesc intre miinile stapinului si coama scinteietoare a iepelor cu nari frematind.
La Radauti aproape poti atinge cu sufletul acel simt al calului care, spune o vorba veche, il impiedica sa parieze pe oameni.
Ingrijitorii de la Mitoc, locul unde se afla armasarii si iepele pentru monta, spun ca cea mai mare problema in pregatirea cailor e lipsa copiilor si tinerilor care cu ani in urma calareau exemplarele si le antrenau, implicit, pentru competitii.
Semilibertatea. A fost conditia esentiala pentru care austriecii au ales Radauti drept herghelie principala pentru armata imperiala. O salbaticie controlata, in care caii beneficiau de culmile Bucovinei pe care sa-si exerseze viteza.
La imperechere se acceptau doar iepe care aveau minimum doi ani de pasunat alpin! Atit de apreciat era centrul radautean incit in 1914 personalul si materialul de prasila a fost mutat la Viena, ferit din calea razboiului.
CITESTE tot reportajul in Gazeta Sporturilor!