Antena Căutare

Campionul cu pareza cerebrala! Teo si propria reteta de fericire

La 15 ani, Teo Matican ne da tuturor o lectie de viata. S-a nascut cu pareza cerebrala, o boala care ii afecteaza motricitatea, dar asta nu l-a impiedicat sa devina campion la inot, schi si ciclism. Si nu opreste aici. Acum, se pregateste sa reprezinte Romania la Jocurile Paralimpice de iarna, din Coreea de Sud.

El este Theodor Matican. Prietenii ii spun Teo. Are 15 ani, iar visul sau n-a stat in loc atunci cand pe fisa sa medicala a fost scris un diagnostic crunt: paralizie cerebrala. Si-a luat destinul ca o provocare, asemenea unui concurs, si spera ca, intr-un final, va iesi invingator.

Vorbeste cu greu. Ii e mai usor sa schieze, sa inoate sau sa mearga cu bicicleta. Am enumerat lucrurile care il fac pe Teo sa uite de totate retetele, medicamentele si greutatile. Coboratul lin al partiei, mangaierea apei din bazin si arta pedalatului fac parte din propriul tratament al pustiului din familia Matican.

Povestea sportiva a lui Teo incepe in 2011, la Ranca. Ii placea sa priveasca, dar nu se dadea la o parte nici cand venea vorba sa se urce pe schiuri. A incercat si a fost dragoste la prima incercare. Zapada parca a fost mai prietenoasa cu el, iar Theodor a castigat al doilea trofeu al carierei. Primul era vointa!

Le-a aratat tuturor ca se poate si nu s-a oprit aici. Ajutat de parinti, Teo a fost inscris in toate competitiile sportiva destinate persoanelor la fel de hotarate ca si el. A adunat medalii. Suficient de multe incat ai lui sa faca un loc special in camera.

Acum, Teo se pregateste intens pentru Jocurile Paralimpice de iarna, din Coreea de Sud. Va concura alaturi de peste 3.000 de sportivi, din 112 tari. Tatal sau ii este alaturi si ca antrenor: “Teo va participa la schi alpin, la competitiile de slalom urias si super-urias“.

Dar urias nu e slalomul, urias e modul in care Teo Matican, pustiul de 15 ani, reuseste sa ofere tuturor o lectie de viata si o demonstratie de vointa. Finalul nu tine de medalii si nici de probleme. Finalul tine de un nou inceput. Unul in care zambetul de campion va fi privit la fel. De toti.

In rest, draga Teo, sa nu uiti sa ne-arati medaliile din Coreea!

GSP TV iti propune primul jurnal de bataie! Azi, de la 23:00, ai "Fight News"... VIDEO+FOTO! Ea este Joana Prado, sotia lui Vitor Belfort! Incantati de cunostinta?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x