Meteorologii au actualizat codul galben de vijelii. Ce zone au fost incluse pe harta zonelor afectate de vreme severă

ANM a emis o nouă alertă meteo prin care a anunțat prezența ploilor și a vijeliilor în mai multe regiuni.

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de ploi

Shutterstock

Ziua și codul galben. Meteorologii au emis încă o avertizare de vreme rea, care vizează mare parte din țară. Interval de valabilitate pentru cea mai recentă avertizare cod glaben emisă de meteorologi este: 11 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 22:00.

Astfel, centrul, sudul și nord-vestul țării sunt afectate de ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină.

„Pe parcursul zilei de vineri (11 iunie) în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp”, potrivit meteo.ro.

Ce județe sunt vizate de avertizarea cod galben de ploi torențiale

Pe lista zonelor afectate de cod galben a fost inclusă și Capitala.

Județele vizate de avertizarea meteorogilor sunt: Alba, Bihor, Buzău, Dâmbovița, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Vrancea, Argeș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dolj, Harghita, Neamț, Suceava, Botoșani, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman, Bacău, Brașov, Covasna, Giurgiu, Maramureș, Prahova, Vâlcea și municipiul București.

De asemnea, meteorologii au emis și o informare, valabilă până pe 13 iunie ora 23:00, fenomenle meteorologice vizate fiind de instabilitate atmosferică accentuată.

Citește și: Vremea în luna iunie 2021: Meteorologii anunță frig, ploi torențiale și temperaturi sub normalul periodei în aproape toată țara

Cum va fi vremea în luna iunie

În intervalul 7-14 iunie temperaturile vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sudice și în cele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. La fel, însă, va fi și în săptămâna imediat următoare, până pe 21 iunie. Ploile vor fi abundente în regiunile centrale și nord-vestice, iar în restul țării regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Potrivit meteo.ro, valorile în termometre cresc spre sfârșitul lunii iunie, astfel că începând în 22 unie temperaturile revin la normal.

A două jumătate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabilă și o încălzire ușoară. Precipitațiile se vor diminua și se vor situa în limitele normale la nivelul întregii țări. În zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare.

Din punct de vedere termic vom avea parte de primele zile caniculare din această vara (așteptate în ultimele zile ale lunii). În sudul extrem al țării se pot înregistra valori de până la 35-36 de grade Celsius, în timp ce temperaturile cele mai scăzute se vor înregistra în estul Transilvaniei și pe litoral, unde maximele nu vor trece de 30-32 de grade.

Ultimele știri