33 de ani de la tragedia din mina Vulcan! 17 persoane au murit pe loc în urma exploziei puternice, iar 17 copii au rămas orfani! Cum au încercat autoritățile să mușamalizeze accidentul

 
+5 click pentru
galerie

Unul dintre cele mai tragice accidente de mină din Valea Jiului a avut loc pe 21 martie 1986. Era ora 11:33, când la Întreprinderea Minieră Vulcan a avut loc o explozie de metan la sectorul VII, stratul 7, blocul 0. Din păcate, însă, 17 angajați, dintre care trei militari și 14 civili, au murit. 17 copii au rămas, în acea zi, orfani, durere pe care n-au uitat-o niciodată. 

Pe 21 martie 1986, la mina Vulcan, a avut loc o explozie puternică, în urma căreia nu mai puțin de 17 persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav. Cauzele care au dus la producerea deflagrației care a răpit viețile a 17 oameni au fost, potrivit presei de atunci, ”aplicarea unei tehnologii necorespunzătoare în timpul efectuării operaţiei de împuşcare, respectiv utilizarea dinamitei în prezenţa metanului, nerespectarea monografiei de armare, respectiv neînchiderea lucrărilor miniere vechi şi a spaţiului exploatat, defecţiuni în aeraj, amplasarea greşită a capetelor de detecţie a metanului, precum şi alte cauze organizatorice”

În ciuda faptului că aceste detalii au fost păstrate secrete înainte de Revoluția din 1989, ulterior, în ianuarie 1990, unii dintre redactori ai cotidianului ”Zori Noi” au demascat fapte odioase ale Partidului Comunist pe care le-au ținut ascunse, printre care accidente colective de muncă ce au fost ținute, ani de zile, ”sub preș”. 

Mai exact, ziaristul Dorin Gheța, inginer la bază, scria, pe 16 ianuarie 1989, că în urmă cu mai bine de o lună de zile înainte de producerea tragediei de la mina Vulcan, pe 31 ianurie 1986, inginerul Viorel Rădulescu, șef al sectorului de aeraj de la IM Vulcan, a descoperit că  fost schimbată metoda de exploatare de la abatajele frontale la abatajele cameră, fără a exista aprobările legale. Mai mult de atât, atunci, el a stabilit că sunt probleme și la aerisirea lucrărilor miniere din zonă, precum  coloane de aeraj întrerupte, înscrierea curenţilor de aer de la fronturile de lucru active. 

Ba mai mult,  şeful sectorului VII, ing. Matiaş Aurel, a întocmit cererea de atacare pentru camerele de abataj fără să ţină seama de măsurile stabilite prin avizul ISTPM, grupa Petroşani. În aceste condiţii, cererea de atacare nedatată  a fost aprobată de directorul tehnic al minei Vulcan, ing. Cristian Dinescu, deşi unitatea nu ceruse în acest sens acordul forului tutelar (Combinatul Minier Valea Jiului).

Astfel, în ciuda acestor abateri de la normele de protecție a muncii și de la metodele de exploatare, autoritățile nu au luat măsuri, iar muncitorii au continuat să intre în mină. O lună și câteva săptămâni mai târziu, însă, 17 persoane au murit în urma unei explozii de gaz metan, ce a fost declanșată de lucrările de împuşcare executate în abatajele cameră din flancul estic al stratului 7, blocul 9, şi în care s-a utilizat şi dinamită. 

Atunci, 17 angajaţi, dintre care trei militari şi 14 civili, au murit. Tot atunci, însă, 17 copii au rămas orfani. Victime au fost: Mircea Murăraşu (miner, 3 copii); Istvan Kovacs (vagonetar); Marcel Tucaciuc (miner, 3 copii); Nicu Căpăţână (miner, 1 copil); Ion Păsuraşcu (vagonetar); Grigore Voivodu (ajutor miner); Iosif Petrişor (vagonetar, 3 copii); Francisc Bejan (miner, 2 copii); Victor Ciobanu (miner, 3 copii); Vasile Bucătaru (artificier); Dan Plugaru (electrician); Constantin Macavei (miner); Attila Golitza (electrician); Aurel Ularu (ajutor miner, 2 copii); Vasile Lemnaru (militar); Raj Avram (militar) şi Ioan Spiridon (militar). De asemenea, în urma acestei catastrofe au existat și doi răniţi cu incapacitate temporară de muncă: Ştefanache Pricop (miner) şi Nicolae Francisc Papp (lăcătuş).

O zi mai târziu, însă, după nici 24 de ore, în exact acelaşi loc, s-a produs o nouă explozie de metan, ce s-a soldat cu alţi 17 accidentaţi, dintre care opt mortal şi nouă cu incapacitate temporară de muncă. Principala cauză a producerii noului accident colectiv de muncă a fost identificată ”acordarea acceptului de a intra într-o zonă cu o concentraţie explozivă de metan”. Sursa noii explozii s-a datorat existenţei unui foc autogen neidentificat. Printre cele opt persoane care şi-au pierdut viaţa s-au aflat şi cinci dintre membrii comisiei de expertiză, care fuseseră trimişi să investigheze la faţa locului cauzele producerii primei explozii.

În urma deflagraţiei au decedat unii dintre cei mai mari specialişti în mineritul românesc de la acea vreme. Astfel, în urma celor două accidente colective de muncă de la E.M. Vulcan din primăvara anului 1986, în afara salvatorilor minieri, nimeni nu mai are voie să intre în perimetrul subteran în care a fost înregistrată o explozie de metan în termen de minim 24 de ore de la producerea acesteia. 

Într-un clasament al accidentelor de muncă înregistrate în Valea Jiului în ultimii 40 de ani, evenimentele de la Vulcan din primăvara anului 1986 se situează pe locul al III-lea, după exploziile de metan de la E.M. Livezeni şi, tot, E.M. Vulcan din anii 1980, respectiv 1989, accidente soldate cu 77 de accidentaţi (53 mortal), respectiv 39 de accidentaţi, dintre care 29 mortal şi 10 cu incapacitate temporară de muncă.

Sursa: citynews.ro, ziare.com, zvj.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI