Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

8,2 grade. Cel mai mare cutremur din istoria României. ”S-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă!”

Pe 14 octombrie 1802, în România avea loc cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, situat undeva între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter. Bucureștiul era distrus aproape în toatalitate, iar unda de șoc ajungea până la Moscova, Sankt Petersburg sau Constantinopole. Cronicarii notează că ”s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă”

Pe 14 octombrie 1802, în România avea loc cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, situat undeva între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter. Bucureștiul era distrus aproape în toatalitate, iar unda de șoc ajungea până la Moscova, Sankt Petersburg sau Constantinopole. Cronicarii notează că ”s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă”

Pe 14 octombrie 1802, într-o zi de vineri, la ora 13.30, Vrancea s-a cutremurat. Datele nu-s clare, dar se vorbește despre cel mai grav seism înregistrat, vreodată, pe teritoriul țării noastre. Avea să dureze două minute și 50 de secunde și era aproximat, pe scara Richter, între 7,9 și 8,2 grade. Unda de șoc ajungea până în Moscova, Sankt Petersburg, Constantinopole, Insula Creta ori Marea Egee.

În București, seismul este resimțit puternic. Și mărturisește caligraful Dionisie Eclesiarhul (n.r. - călugăr ce administra veniturile unei mănăstiri): ”S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărmat, și era atunci mare frică”. Locuitorii orașului care, la acea vreme, număra 50.000 de suflete, erau obișnuiți cu astfel de evenimente. La 1727, apoi la 1738, pe 31 mai, pământul se despicase puternic, de căzuse aproape toată Curtea Domnească, iar la margine se căscase o groapă imensă. Totuși, cel de la 1802 era cu adevărat violent.

Turnul Colței a fost ridicat între 1709 - 1714. Clopotul, turnat înn 1775, cântărea 1.700 kg. Desenul este realizat înainte de cutremurul de la 1802

Turnul de care vorbește cronicarul era cel al Colței, care, în cădere, avea să ucidă un negustor ambulant, aflat în apropiere. Biserica Sf. Nicolae, Mănăstirea Cotroceni și alte câteva clădiri înalte sunt serios avariate. Biserica Elefterie avea să rămână fără cele două turle , reconstruite abia după 65 de ani.

”În ziua de Vinerea Mare, la leat 1802, octomvrie 14, s-au cutremurat pământul foarte tare. S-au ruptu și turnul cel înalt Colțea, iar din casele boerești și cele de obște prea puține au scăpat zdravene. În multe locuri s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă”, scrie și Dascălul Chiriță, cel care preluase conducerea Școlii de slovenie de la Sfântul Gheorghe Vechi.

4 martie 1977. Ultimele clipe ale lui Toma Caragiu înaintea marelui cutremur.

Turnul, la câțiva ani după seism, fără partea superioară

Urmează șase replici destul de puternice. În Kiev, multe biserici sunt avariate. La Constantinopole e așa de tare, încât se crede că orașul va fi distrus complet. Pentru amatorii de legende, povestea zice că o bonă scapă din cărucior un copil la Moscova. Era Aleksandr Pușkin.

Domnitorul Țării Românești e Constantin Ipsilanti (foto sus), uns la 1 septembrie, după urcase și pe tronul Moldovei vreme de doi ani. Nu-i în oraș, cataclismul îl prinde pe drumul de la Giurgiu, în biserica satului Rădvani. Se pune în genunchi și urlă: ”Doamne, Doamne! Nu pierde pe poporul tău pentru păcatele mele, ci numai pe mine!”

Presa franțuzească nota că undele seismului au ajuns până la Constantinopole

Degrab pleacă spre București pe care-l găsește, la propriu, printre ruine. Pământul se crăpase în multe locuri, apa verde, cu miros de sulf, țâșnind afară. Sunt patru victime. Ipsilanti simte că lemnarii și zidarii vor profita, așa că stabilește niște prețuri maximale pe care aceștia să le poată practica. Se trage la Văcărești, pentru că locuințele de la Curtea Domnească sunt distruse. Deși pare greu de crezut, cutremurul a avut și...părțile lui bune. La 1802 Bucureștiul arăta ca un oraș de Ev Mediu. Domnul poruncea refacerea sa, prin organizarea breslelor meșteșugărești, iar cronicarii notează că la 1806 câteva dintre mahalale arătau mult mai bine decât cu patru - cinci ani în urmă...

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro