Live acumiUmor Sezonul 10 (r)
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Atunci când i-am subordonat pe toți! Cele mai glorioase victorii ale Armatei Române!

25 octombrie. Ziua Armatei Române. Ziua în care instituția care se bucură de cea mai mare încredere printre oamenii de rând ai țării noastre își serbează momentele glorioase

25 octombrie. Ziua Armatei Române. Ziua în care instituția care se bucură de cea mai mare încredere printre oamenii de rând ai țării noastre își serbează momentele glorioase.

De la înființarea prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, armata noastră a fost protagonista mai multor momente, care au marcat atât istoria noastră, cât și pe cea eurppeană sau mondială.

De-a lungul timpului, bravii ostași ai patriei au repurtat câteva victorii esențiale pentru ceea ce avea să devină statul românesc.

Războiul de Independență al României

Este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatelor Unite la Războiul ruso-turc din anii 1877– 1878. În urma acestui război, România a obținut independența față de Imperiul Otoman. Pe 4 (sv),/ 16 aprilie (sn) 1877, Principatele Unite și Imperiul Rus au semnat un tratat la București care permitea trupelor ruse să traverseze teritoriul tării în drumul spre Balcani, cu condiția respectării integrității teritoriale a României. În perioada aprilie - august 1877 sediul Marelui Cartier General al Armatei Române a fost în comuna Poiana Mare din județul Dolj. Acesta a fost în casa familiilor Marincu —Magereanu.

Măriuca, fetița care i-a luat locul unui ostaș secerat de nemți în timpul luptelor de la Mărășești. Cum l-a repezit pe soldatul care a vrut să îi cruțe viața și care a fost ultimul ei gând înainte să moară – FOTO

Inițial, înainte de 1877, Rusia nu a dorit intrarea României în război nedorind ca aceasta să participe la tratatele de pace pentru împărțirea teritoriilor, însă rușii s-au lovit de o puternică rezistență suferind pierderi grele și fiind învinși de trupele (40.000 de soldați) conduse de Osman Pașa în asediul Plevnei.

Atunci când i-am subordonat pe toți! Cele mai glorioase victorii ale Armatei Române!

În România a fost declarată mobilizarea trupelor. Aproximativ 120.000 de soldați au fost masați de-a lungul Dunării pentru apărarea țării în fața unui eventual atac al turcilor. Imperiul Rus a declarat război Imperiului Otoman pe 12 (sv) / 24 aprilie (sn) 1877, iar trupele ruse au intrat în România pe la Ungheni, peste nou construitul pod de peste Prut, opera cunoscutului inginer francez Gustave Eiffel.

Costul total, în bani, suportat de cetățenii României a fost estimat la 100 milioane lei aur.

Bătălia de la Mărășești

A fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației.

Au tăiat toată PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR, unde ungurii l-au omorât pe Rebreanu. ”Băăăă, vă curge rumeguș, nu sânge prin vene!”

Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.

Atunci când i-am subordonat pe toți! Cele mai glorioase victorii ale Armatei Române!

Obiectivul strategic al Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.

Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.

Bătălia de la Carei

Reprezintă ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. La 25 octombrie 1944 au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat de facto Dictatul de la Viena. Printr-un decret din 1959, această zi a fost instituită ca Ziua Armatei Române.

Bunicul tău poate fi aici! Eroii de la Stalingrad! ”Nemții nu aveau nicio carie, românii erau cu dinții stricați. Așa îi identificăm”. Din 110.000 de ostași mai avem de reînhumat 109.089!

După această bătălie, armata română participă în continuare pe Frontul de vest, contribuind la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei de sub ocupația Germaniei naziste.

Atunci când i-am subordonat pe toți! Cele mai glorioase victorii ale Armatei Române!

În amintirea acestei lupte, în centrul orașului Carei a fost ridicat Monumentul ostașului român. Inaugurat în 1964, complexul monumental este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu.

Sursa: Wikipedia

Recomandari