Live acumFilm: Triplu X - Intoarcerea lui Xander Cage
Prime Time 20:30Raman cu tine

Florin Piersic a jucat alături de Orson Welles, ”cetățeanul Kane”! Ce lupte se dădeau pentru un chiștoc de la el!

În 1968, se turnează ”Bătălia pentru Roma”, o coproducție grandioasă româno-germană, cu o distribuție internațională. Împăratul Justinian e faimosul Orson Welles, ”cetățeanul Kane”, care are o întreagă armată după el. Bea whisky, fumează trabuce, iar actorii noștri se bat pentru un chiștoc de la el. Florin Piersic, Ion Dichiseanu ori Emanoil Petruț prind roluri în ”Kampf un Rom”

Orson Welles (1915 - 1985) devenit faims în Statele Unite după emisiunea radio din 30 octombrie 1938 în care a lecturat ”Războiul lumilor”. nuvela lui H. G. Wells, provocând panică printre auditori. Este cunoscut în special pentru clasicul său film din 1941, ”Cetățeanul Kane”, nominalizat în 1942 la Premiile ”Oscar” pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor. Dar și pentru rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul cu același nume

La finele lui 1967, ”Studioul cinematografic București” bate palma cu ”CCC Filmkunst” din Berlinul de Vest, pentru realizarea unei coproducții grandioase, ”Bătălia pentru Roma” (”Kampf um Rom”), o ecranizare după romanul lui Felix Dahn, un bestseller vândut, până în acel moment, în 2.000.000 de exemplare. Pelicula, la care vor participa actori din zece țări, are un buget imens pentru acele vremuri, 15.000.000 de mărci, fiind considerată, și azi, ”cel mai grandios film german din toate timpurile”.

România nu e aleasă întâmplător. Fix în acel moment se filma ”Columna” lui Mircea Drăgan. Cu un an înainte ieșise pe piață ”Dacii”, a lui Sergiu Nicolaescu, așa că existau infinite elemente de decor. Plus costumele, extrem de importante, chiar dacă acțiunea se petrece în 536 - 537, iar acestea fuseseră pregătite pentru o perioadă ceva mai îndepărtată. Robert Siodmak, regizorul german care făcuse carieră la Hollywood, e anunțat titular, în timp ce din partea română, Theo Partisch și Sergiu Nicolaescu se vor ocupa de film. Andrew Morton, un as al filmelor istorice (făcuse ”Ben Hur” și ”Cleopatra”) vine și el.

Prezența lui Orson Welles (Iustinian, împăratul Bizanțului) în România este cea care atrage atenția. Americanul are 53 de ani, e faimos, deja, pentru ”Cetățeanul Kane” (1941), în care a fost regizor, co-scenarist și vedetă, film cu premiu ”Oscar” câștigat. E impresionant. ”Umbla, mereu, pe la Buftea, cu câte trei asistenți: unul îi ținea textul, altul îi ducea paharul cu whisky, celălalt îi făcea vânt”, își aducea aminte Ion Dichiseanu, Furius, un prinț corsican pe peliculă.

Filmările durează patru luni, uneori și câte 14 ore pe zi. Se ajunge la Grădiștea - Giurgiu. Sunt 1.400 de figuranți pedeștri și 300 de călăreți la asedierea Romei de către goți. Siodmak are 68 de ani, suferă de diabet, dar, chiar și așa, verifică, personal, toate detaliile. Orson Welles e imperial. Fumează, non - stop, trabucuri de 100 de dolari bucata. Un țucălar umblă după star cu o cutie de abanos. ”Nici nu vă imaginați ce << lupte >> se dădeau în echipă pentru a pune mâna pe un chiștoc de la el”, își aduce aminte cascadorul Adrian Ștefănescu. Partea română este bine reprezentată în film: Ion Dichiseanu, Florin Piersic (Witichis, războinic got, soțul împărătesei), Fory Etterle (Aerobindus), Mircea Anghelescu (Aligern), Adela Mărculescu (Aspa), Nucu Păunescu.

Foarte apreciată în epocă, diva italiancă Sylva Koscina, care o interpreta în film pe împărăteasa Theodora, avea şi o scenă în care trebuia să apară dezbrăcată, în baie. „S-a filmat la Buftea. În calitatea noastră de gărzi bizantine, eu şi cu Tudorică Stavru ne bucuram că o să fim în cadru, mai ales că fusesem mereu până atunci în preajma perechii imperiale. Numai că s-a întâmplat să fim trimişi la plimbare cu numai câteva minute înainte să se dea «Motor!». Supărare mare! Tudorică îmi spune: «Cum, măi Adriane, n-o vedem noi p-asta dezbrăcată?». Ea avea cabina undeva la etaj. Şi ce credeţi c-am făcut? Ne-am suit într-un copac care ne oferea priveliştea ideală. Numai că ne-a reperat doamna şi, când a tras un ţipăt, am căzut amândoi din pom! Şi am luat-o imediat la sănătoasa, mai ales că Tudorică avea barbă, eu doar mustaţă – iar bărboşi în vremea aia nu puteau fi decât cei care filmau efectiv!“, a povestit, râzând, acelaşi Adrian Ştefănescu.

41 de ani de la CUTREMURUL din 1977. Tragedia dinamovistului STAVRU. A căzut, în cap, de la etajul 8, căutând supraviețuitori! Sergiu Nicolaescu i-a cărat coșciugul​

Orson Welles are, cum e normal, aere de vedetă. „Într-o zi, pe platoul de filmare, se cam încurca în text. A dat vina pe coroană, zicând el că e prea grea. A aruncat-o pe jos de furie. Am ridicat coroana de jos şi i-am spus: «Până mâine facem alta. Întrerupem filmarea». A doua zi, textul mergea perfect. Am terminat filmarea cu bine. După câteva zile mi-a spus numai pentru mine: «Nu-i aşa că n-ai umblat la coroană?». «Bineînţeles, prietene!», i-am răspuns zâmbind“, rememora și Sergiu Nicolaescu.

Cu toate acestea, filmul e un fiasco. În România nu circulă decât o variantă prescurată, de 90 de minute. În afara Germaniei Federale, ”Bătălia pentru Roma” are o prezență discretă. În Belgia ajunge abia în 1974, deși la Berlin e lansat în 1969. ”Ce mi-o fi trebuit mie filmul ăsta?”, se spune că era auzit Robert Siodmak pe platourile de filmare...

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro