Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Holodomorul a fost Holocaustul Ucrainei! STALIN a organizat o foamete care a UCIS MILIOANE de persoane. Oamenii mureau, la propriu, pe străzi!

Unul dintre cele mai dureroase și șocante episoade din istorie, despre care nimeni nu mai vorbește în ziua de astăzi, a fost, fără îndoială, Holodomor - Foametea din Ucraina. 

Un bărbat prăbușit din cauza înfometării. Harkov, Ucraina, 1933

Unul dintre cele mai dureroase și șocante episoade din istorie, despre care nimeni nu mai vorbește în ziua de astăzi, a fost, fără îndoială, Holodomor - Foametea din Ucraina.

Între anii 1932-1933, în Ucraina, milioane de oameni și-au pierdut viețile în Ucraina, din cauza politicii criminale ce era dusă de nimeni altul decât Iosif Stalin. Atunci, țara s-a confruntat cu o foamete atât de cumplită, încâ oamenii mureau, la propriu, pe străzi.

Holodomorul a fost Holocaustul Ucrainei! STALIN a organizat o foamete care a UCIS MILIOANE de persoane. Oamenii mureau, la propriu, pe străzi!

Copiii se chinuie să sape în pământul înghețat după cartofi. Udachni, Ucraina, 1933

Holodomor sau crimă prin înfometare, căci asta înseamnă acest termen, a îngenuncheat Ucraina la începutul anilor ’30, când mii de oameni au fost forțați să apeleze la metode crunte, chiar și canibalism, pentru a supraviețui.

Ce rol a avut Stalin în Holodomor

Dacă cu doi ani înainte de Holodomor, liderul sovietic Iosif Stalin avertiza Ucraina că urma să fie lovită de o foamete cumplită, ulterior, în 1932, totul a devenit realitate. Țara a fost, într-adevăr, lovită de foamete, dar care n-a fost provocată de un dezastru natural, ci a fost pur și simplu un plan bine pus la punct, în mod conștient.

Hotărât să industrializeze Uniunea Sovietică și să supună complet Ucraina, liderul Iosif Stalin n-a făcut nimic pentru a preveni foametea. Ba mai mult, el a continuat să mute muncitorii la oraș, forțându-i să-și părăsească gospodăriile din mediul rural.

Nu s-a oprit aici, întrucât atunci când Ucraina a fost lovită de foamete, Stalin a decis să exporte aproape două milioane de tone de mâncare, condamând astfel oamenii la moarte.

Deși nu mai avea niciun pic de mâncare, iar gărzile sovietice luau recoltele de la fermieri, localnicii nu aveau nicio soluție pentru a supraviețui. Stalin le interzisese să se mute în alte părți ale țării, astfel că tot ce puteau face era să aștepte să moară.

Holodomorul a fost Holocaustul Ucrainei! STALIN a organizat o foamete care a UCIS MILIOANE de persoane. Oamenii mureau, la propriu, pe străzi!

Gărzile sovietice iau recoltele de la fermierii ucraineni. Odessa, Ucraina, noiembrie 1932

Fapte odioase pe care le-au făcut ca să supraviețuiască

Împinși de foame, oamenii au făcut tot ce au putut pentru a supraviețui. Dacă bărbații au început să fure, femeile s-au apucat de prostituție. Alții au recurs, în schimb, la canibalism pentru a se salva. Statisticile arată că nu mai puțin de 2.500 de persoane au fost arestate și condamnate pentru că își mâncaseră vecinii. Tocmai din cauza acestor fapte au apărut panouri destinate supraviețuitorilor: „Să îți mănânci propriii copii este un act barbar.”

Holodomorul a fost Holocaustul Ucrainei! STALIN a organizat o foamete care a UCIS MILIOANE de persoane. Oamenii mureau, la propriu, pe străzi!

La începutul foametei, un muribund pe marginea drumului atrage o mulțime de oameni îngrijorați

Deși Stalin a negat vehement existența fenomenului Holodomor, iar în New York Times au fost publicate articole ample, în care spunea că foametea din Ucraina este „în mare parte o minciună”, acum nu există nicio îndoială că fenomenul a fost real. Singurele dezbateri mai au loc în privința cifrelor, întrucât nu se știe cu exactitate câți oameni au murit. Mai exact, cele mai modeste estimări vorbesc de două milioane, în timp ce alte estimări ajung până la peste zece milioane de morți.

De asemenea, o estimare mai nouă, care se bazează pe datele demografice din arhivele sovietice recent desecretizate dă o cifră a pierderilor de 3,2 milioane, sau, dacă se iau în calcul lipsa de credibilitate a unora dintre surse, între 3 și 3,5 milioane de oameni. Altele, însă, vorbesc chiar și de 7,5 până la 12 milioane de persoane decedate, conform Wikipedia.

Foametea a afectat în mod special zonele rurale și, în comparație cu foametea din 1921-1922 sau cea din 1947, care au fost cauzate de secetă, foametea din Ucraina anilor 1932-1933 nu a fost cauzată de prăbușirea infrastructurii datorată războiului, de secetă, invazii de lăcuste sau alte catastrofe naturale, ci de politica guvernului central și de deciziile administrative luate în cunoștința de cauză.

Holocaustul, un alt episod negru din istorie

Peste 6 milioane de oameni au fost uciși în Holocaust. În tentativa de a-i extermina pe evrei, naziștii i-au vânat mai întâi în toate orașele germane și, apoi, în toată Europa ocupată. I-au băgat în ghetouri sau i-au trimis în lagăre de concentrare acolo unde au fost împușcați, gazați, înfometați sau torturați pentru diverse experimente medicale.

Holocaustul a fost un genocid la scară industrială la care au luat parte oameni din toate păturile sociale. Vorbim despre muncitorii care aveau grijă de logistică, despre angajații căilor ferate, despre polițiștii care patrulau străzile, de soldați, dar și despre zeci de mii de oameni obișnuiți care s-au oferit să ia parte la aceste atrocități. Atrocităţile regimului nazist nu s-au limitat, însă, la evrei.

Unii autori au folosit noţiunea de Holocaust în sens mai larg, pentru a descrie şi alte acţiuni ale regimului nazist. Acestea includ uciderea a aproximativ o jumătate de milion de romi, omorârea a milioane de prizonieri de război sovietici, precum şi regimul de exterminare la care au fost supuse persoanele trimise la muncă forţată, homosexualii, persoanele handicapate fizic şi/sau psihic, cetăţeni polonezi şi ai altor popoare slave, opozanţi religioşi (martori ai lui Iehova, prelaţi romano-catolici) şi opozanţi politici.

Sursa: Incredibilia.ro, wikipedia.org, historia.ro

Recomandari