Freddie Mercury și “Bohemian Rhapsody”, povestea unui film de Oscar, realizat cu multe obstacole: “Mi-l imaginez pe Freddie, acolo unde o fi, râzând când vede tot haosul de aici”

 
+9 click pentru
galerie

Pe 2 noiembrie, în cinemtografele din România va rula “Bohemian Rhapsody” , un film biografic și, totodată, o celebrare a legendarei trupe Queen, a muzicii lor și a liderului extraordinar al formației, Freddie Mercury, care a sfidat stereotipurile și a distrus convențiile, devenind unul dintre cei mai iubiți artiști de pe planetă.

Povestea începe în 1971, când Farrokh Bulsara (Freddie Mercury) născut în Zanzibar şi ajuns în Londra împreună cu familia în adolescenţă, îşi petrece zilele cărând valize la aeroportul Heathrow. Ritmul se schimbă serile, când, îmbrăcat în ţinute fanteziste, vizitează cluburile londoneze. Asistă la concertele trupei Smile şi, când vocalistul părăseşte trupa, îi abordează pe chitaristul Brain May şi bateristul Roger Taylor.

Aşa se naşte  trupa Queen, iar Bohemian Rhapsody continuă arătând momentele principale din istoria trupei, trecând în revistă, mai degrabă şcolăreşte, hiturile acesteia. Însă, pe lângă povestea trupei și a lui Mercury, care e plină de suișuri și coborâșuri, și parcursul realizării filmului a fost la fel de anevoios.

 “Când îți oferă rolul vieții tale, nu ai cum să fugi de el” 

Rami Malek în rolul lui Freddie Mercury 

În rolul lui Freddie îl vom vedea pe Rami Malek, un talent incontestabil care recunoste că la un moment dat, în timp ce se pregătea pentru legendarul rol, a clacat. “Nu cant nici cu vocea, nici la pian, nu am niciuna dintre calitățile necesare pentru a-l juca pe cel mai bun interpret de rock din istorie”, recunoaște Malek.

Primul gând, atunci când i s-a oferit să îl interpreteze pe Freddie în “Bohemian Rhapsody”, a fost : “Când îți oferă rolul vieții tale, nu ai cum să fugi de el”. Și nu a fugit, a rămas și a muncit pentru un rol de excepție, câștigând admirația criticilor care deja au vizionat filmul.

Era convins că are numeroase dezavantaje pentru a interpreta rolul lui Freddie Mercury, și cu toate astea, chitaristul trupei Queen, Brian May, care a fost consultantul artistic al filmului, l-a ales pe el.

Sacha Cohen, cel căruia i se oferise inițial rolul lui Freddie 

Însă, cu toate simpatia primită de realizatorii filmului, Rami Malek nu a fost primul căruia i s-a propus să joace rolul legendei rock. Sacha Baron Cohen, căruia i s-a oferit rolul în 2010, atunci când a început să se lucreze la pelicula, a refuzat .

“Vreau să fac un film pentru oameni adulți, să aibă în centru viața unui cântăreț gay cu un talent extraordinar, dar ei voiau să facă un film pentru toate categoriile de public, centrându-se pe trupă” , s-a scuzat Cohen când a refuzat rolul. Însă, în replică, Brian May l-a condamnat: “Sacha a fost un fricos” .

Freddie Mercury

“Mi-l imaginez pe Freddie, acolo unde o fi, râzând când vede tot haosul creat ”

Probleme nu s-au oprit doar la găsirea distribuției. Cu o lună înainte de terminarea filmărilor, “Bohemian Rhapsody” a rămas și fără regizor.

Bryan Singer, regizorul peliculei, a acceptat proiectul după refuzurile lui Tom Hooper și David Fincher, dar a ajuns să fie concediat din cauza repetatelor absente, “discrepanțelor artistice” cu producătorii și constantele discuții în contradictoriu cu actorii. Dexter Fletcher a fost cel care a regizat filmul în ultimele 16 zile de filmare.

“Mi-l imaginez pe Freddie, acolo unde o fi, râzând când vede tot haosul creat aici. Dar mă gândesc că la final ne-ar da binecuvântarea lui.”, spune Rami Malek

Malek mai povestește și cum Brian May i-a trimis un e-mail prin care i-a scris că Freddie ar avea “frisoane” văzându-se pe toate autobuzele din Londra  (se referă la promovarea filmului prin afișele de pe autobuze).

Freddie Mercury

“Puțini oameni știu că Freddie (născut sub numele de Farrokh Bulsara) a ajuns la Londra după vârsta de 18 ani, s-a născut în protectoratul din Zanzibar  și toată adolescență să a fost într-un internat din Mumbai”, amintește Rmai Malek. “Probabil s-a simțit un străîn când a ajuns în acest oraș, i-a luat mult să își găsească locul”, a adăugat acesta.

“Prin rolul meu am vrut să îl cobor pe Freddie de pe piedestalul de legendă rock și să deschid o fereastră către inima lui”

Actorul care îl interpretează pe Freddie, este un nord-american cu părinți egipteni, cunoscut pentru rolul său din “Mr. Robot”, dar care recunoaște că adevăratul el a ieșit după rolul din “Bohemian Rapsody”.

Rami Malek în rolul lui Freddie Mercury

“Prin rolul meu am vrut să îl cobor pe Freddie de pe piedestalul de legendă rock și să deschid o fereastră către inima lui. Toată viața sa a fost succesiune de lupte pentru a se descoperi pe el. Prima lupta a fost pentru a-și depăși condiția de imigrant, apoi a luptat să rupă barierele că și artist și, în final, s-a luptat pentru a-i fi acceptată orientarea sexuală”, povestește Rami.

În timpul filmărilor, în mai multe ocazii, Malek recunoaște că  s-a gândit că personajul îl depășește. Nu erau suficiente orele de pian, nici călătoriile la Londra pentru a-și dezvolta accentul, nici orele de canto care erau destinate pentru a-i aduce vocea cât mai aproape de cea a lui Mercury.

“Bohemian Rhapsody” nu urmărește doar cariera sa, ci și viațapersonală, în special relația cu prima și unica sa iubire, Mary Austin. Vorbim despre aceeași femeie care a avut curajul să îl privească în față și să îi spună: “Freddie, tu nu ești bisexual, tu ești gay”

Mary Austin si Freddie Mercury

De acolo a început relația cu managerul sau obsedat de control Paul Prenter, personajul rău al peliculei din anii “sălbatici” ai lui Freddie. Și, în final, relația cu irlandezul Jim Hutton, iubirea stabilă din ultimii șapte ani, martor al luptei lui Freddie cu SIDA.

Filmul urmărește ascensiunea meteorică a trupei prin melodiile lor iconice și sunetul revoluționar, apropierea de colaps a formației pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea lor triumfătoare în ajunul concertului „Live Aid”, unde Mercury, care se confruntă cu o boală amenințătoare, conduce trupa într-una dintre cele mai puternice performanțe din istoria muzicii rock.

Freddie Mercury si Jim Hutton

În cadrul concertului caritabil „Live Aid” din 1985, trupa a hipnotizat stadionul Wembley din Londra și audiența TV la nivel mondial cu hituri precum „We Will Rock You” și „Radio Ga Ga”. Trupa a continuat să concerteze și să înregistreze chiar și atunci când sănătatea lui Mercury s-a deteriorat. În 1991, la o zi după ce a recunoscut public că are SIDA, Mercury a decedat din cauza bolii sale la vârsta de 45 de ani.

Este un film britanic-american, produs de 20th Century Fox, New Regency, GK Film și Queen Film, cu Fox că distribuitor. Regizat de Bryan Singer, până în ultimele 16 zile de filmare, apoi regizat de Dexter Fletcher, scris de Anthony McCarten, produs de Graham King și fostul manager al trupei Queen, Jim Beach.

În rolul principal îl avem pe Rami Malek ca Freddie Mercury, alături de Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Tom Hollander, Allen Leech și Mike Myers. Membrii trupeui, Brian May și Roger Taylor au fost consultanți creativi pentru crearea filmului .

Sursa: Wikipedia, elmundo.es, cinemagia facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI