În România comunistă, aproape toţi copiii aveau o bicicletă Pegas! Sfârșitul violent al lui Ceaușescu, în 89, a ucis și brandul. După 28 de ani, britanicii l-au reinventat

 
+5 click pentru
galerie

Să fii copil în anii de dinainte de Revoluție înseamna să ai măcar un Hopa Mitică, câteva rățuște din cauciuc și, poate, cu puțin noroc, o păpușă de la Arădeanca. În rest, cornetele și jocurile de-a ”rațele și vânătorii” sau ”țară, țară, vrem ostași” erau la loc de cinste în curtea școlii sau în fața blocului. Iar odată cu înaintarea în vârstă, orice copil avea o mare dorință: aceea de a primi o bicicletă Pegas. 

Visul copilăriei comuniste era construit cu mare succes chiar în România. Producția începe în anul 1972 la Uzina Mecanică Tohan când iese pe piață primul model pentru adulți. Trei ani mai târziu, în 75, sunt produse primele biciclete Pegas pentru copii sub zece ani și primele biciclete de cameră, iar apoi, în anii '80, seria Pegas se diversifică, asta pentru că apar bicicletele cu mai multe viteze. Succesul industriei nu putea fi contestat! Pegas era un brand consacrat în România.

Britanicii de la ”The Guardian” reînvie istoria Pegasului: o marcă reînviată, adorată acum de străini

The Guardian a publicat un articol despre bicicletele Pegas, în care vorbeşte despre transformarea ”vestigiilor” din era comunistă în vehicule de secol 21, o marcă reînviată în 2012, dar care păstrează elemente ale anilor 1960.

În România comunistă, aproape toţi copiii aveau o bicicletă Pegas. ”Într-o ţară ruptă de lumea înconjurătoare, bicicletele fabricate de compania deţinută de stat reprezentau tot ceea ce ştiau oamenii. După sfârşitul violent al lui Nicolae Ceauşescu, în 1989, lucrurile s-au schimbat”.

Mărci străine au invadat ţara, iar românii au uitat de Pegas, împreună cu alte ”vestigii” ale erei comuniste. Compania şi-a închis linia de producţie în 2001.

Patru tineri au reinventat brandul comunist și au făcut din el o afacere de milioane: ”Am învitat amintirile noastre din copilărie”

Unsprezece ani mai târziu, patru tineri au luat decizia de a recrea bicicletele copilăriei lor şi au adaptat designul la secolul 21. Ideea le-a venit după ce unul dintre ei căuta înlocuitor pentru bicicleta de import care îi fusese furată. Prin aceste biciclete, spune unul dintre cofondatorii companiei, Andrei Botescu, sunt înviate amintiri din copilărie. 

Echipa a păstrat anumite elemente de design ale bicicletelor din anii '60 şi '70, inclusiv şaua de tip ”banană” şi coarnele în stil chopper. Publicul ţintă: persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani.

În primul an de la relansare, au fost vândute 500 de biciclete Pegas. Numărul s-a dublat în fiecare an. În 2016, compania a vândut 10.000 de unităţi, lucru favorizat şi de cumpărarea de către eMag a majorităţii acţiunilor. Anul acesta, Pegas speră să vândă 20.000 de biciclete.

Cei nostalgici și-au scos Pegasurile de la naftalină și le-au dus la restaurat

Sunt şi mulţi care îşi aduc în atelierul companiei bicicletele vechi pentru a fi restaurate. Au valoare sentimentală, mai spune Botescu, şi nu le pasă prea mult de preţul pe care îl plătesc.

Compania are acum 23 de angajaţi, dintre care patru sunt designeri. ”Ca să lucrezi aici trebuie să fi avut un Pegas când erai copil”, spune directorul de marketing.

Bicicletele Pegas erau realizate într-o fabrică aflată în centrul ţării care producea, de asemenea, arme. Jurnaliştii The Guardian fac referire şi la o glumă care apăruse la vremea respectivă: un muncitor fura componente pentru a-i construi fiului său o bicicletă şi oricât le-ar fi asamblat făcea o puşcă.

Noua echipă Pegas s-a bazat, iniţial, pentru componente pe fabricanţi străini, însă acum compania vrea să instaleze utilaje de producţie la Zărneşti, oraşul în care bicicletele originale erau produse. 

Multe dintre bicicletele noi Pegas au fost cumpărate de românii care trăiesc în străinătate, însă acum compania vizează clienţi de alte naţionalităţi, în special britanici.

Sursa: news.ro; Wikipedia

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe