MICA UNIRE: Ai trecut de atâtea ori pe lângă clădirea asta fără să ai habar că aici s-a născut România. Hotel CONCORDIA, locul în care s-a înfăptuit Mica Unire, plin de gunoaie

 
+9 click pentru
galerie

România se pricepe de minune să arunce la gunoi istoria şi locurile în care s-au scris cele mai importante pagini ale ţării. Este şi cazul Hotelului Concordia despre care prea puţini au habar. Alţii l-ar fi transformat în muzeu sau în instituţie a statului, noi l-am lăsat în voia sorţii… Clădirea în care s-a înfăptuit Mica Unire îşi plânge măreţia de altă dată îngropată în resturi

În urmă cu 158 de ani, în inima Centrului Vechi din Bucureşti, pe strada Smârdan, nr. 39, se scria istorie! Alexandru Ioan Cuza a fost ales, în seara de 23 ianuarie, conducător al Ţării Româneşti şi al Moldovei, reunind cele două teritorii sub cupola Principatelor.

În timp ce la Iași unirea Moldovei cu Țara Românească a fost sărbătorită de zeci de mii de oameni și câteva sute de politicieni, la București evenimentul a trecut aproape neobservat. Doar câteva zeci de oameni de cultură s-au adunat în Centrul Vechi, pe strada Smârdan, în fața fostului Hotel Concordia. 

Cel mai important dintre ei - colonelul de cavalerie Alexandru Ioan Cuza, care, pe 5 ianuarie, fusese desemnat domn al Moldovei.

„In seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de către fruntaşii Partidei Naţionale, ca domn al Ţării Româneşti“. Asta scrie timid pe faţada acoperită a clădirii. 

HOTELUL CONCORDIA, BIJUTERIE A COROANEI BUCUREŞTIULUI!

Construit în 1852, Hotelul Concordia avea nu mai puţin de  90 de camere, un restaurant cu ştaif unde burghezia se desfăta cu specialităţi franţuzeşti, italiene sau germane, o cafenea şi sală de biliard. Elita politică a acelor vremuri, mari industriaşi şi diplomaţi străini alegeau acest hotel datorită reputaţiei sale.

DOUĂ INCENDII NU L-AU DOBORÂT, REGIMUL COMUNIST I-A ADUS SFÂRŞITUL!

Hotelul a fost mistuit de flăcările a două incendii devastatoare, unul în 1884 şi altul în 1901, însă de fiecare dată a fost refăcut complet şi astfel blazonul său a fost salvat. Regimul comunist, însă, i-a adus sfârşitul. Trecut în ograda ICRAL-ului, hotelul a găzduit oameni din clasă muncitoare, care nu au ţinut cont de însemnătatea locului şi au intervenit după propriul plac asupra construcţiei.

După Revoluţie, hotelul stă în paragină aproximativ 10 ani, apoi este câştigat de un cetăţean străin care îl vinde rapid în toamna anului 2003. De atunci, prin „grija“ propietarilor şi indiferenţa fără margini a autorităţilor, o clădire care poate spune una dintre cele mai importante poveşti ale României moderne zace printre sticle aruncate în miez de noapte şi gunoaie menajere…

SURSE: HISTORIA.RO, WIKIPEDIA, ISTORIIREGASITE.ROfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI