Live acumObservator 12
Prime Time 20:00iUmor extraViral

”Ochiosul” a închis ochii. S-a stins cel mai mare dușman al lui Ceaușescu. ”Numa' în gât ne lovea, numa-n gât”

Nițu Stan, zis ”Ochiosul”, s-a stins la 91 de ani. În 1957, țăranii s-au opus colectivizării, iar Stann a condus revolta. La fața locului a fost Nicolae Ceaușescu, al doilea om ca importanță din Ministerul Forțelor Armate. Reprimarea e sângeroasă: nouă morți, 48 de răniți. ”Ochiosul” e condamnat la șase ani de temniță grea, pentru ”revoltă împotriva orânduirii sociale”. A mâncat bătaie cât pentru 10 vieți

Nițu Stan, zis ”Ochiosul”, s-a stins la 91 de ani. În 1957, țăranii s-au opus colectivizării, iar Stann a condus revolta. La fața locului a fost Nicolae Ceaușescu, al doilea om ca importanță din Ministerul Forțelor Armate. Reprimarea e sângeroasă: nouă morți, 48 de răniți. ”Ochiosul” e condamnat la șase ani de temniță grea, pentru ”revoltă împotriva orânduirii sociale”. A mâncat bătaie cât pentru 10 vieți

Joi, da, joia asta, pe 17 octombrie, Nițu Stan, din Vadu Roșca, a fost coborât la cele sfinte. Țăran simplu. Fără salve de tun, fără televiziuni. Avea 91 de ani și, la îngropăciune, în afara preotului, au mai venit câțiva oameni de-ai locului. Nu mulți, o mână. Și ei, la fel de neimportanți. L-au plâns pe ”Ochiosul”, apoi am mers spre pomană. Doar ei știau că se stinsese cel mai mare dușman al lui Nicolae Ceaușescu, omul care a condus prima revoltă adevărată anticomunistă din istoria noastră: 1957, Vadu Roșca.

Atunci, pe 4 decembrie 1957, oamenii din Vadu Roșca, un sat aruncat în comuna Vulturu din Vrancea, au decis să nu dea pământul moștenit de la ăi bătrâni, bolșevicilor. Să se opună colectivizării. Așa ceva nu se mai auzise, nu te puteai pune contra comuniștilor. Ba da! Au ieșit pe uliță și au spus ”NU!” S-a aflat, la ”centru”, de aici s-a dat veste la București. La început, se trimit ”ghiogarii”, cei cu bâte. Dar sunt izgoniți! Nicolae Ceaușescu, pe atunci al doilea om din Ministerul Forțelor Armate, e ”mandatat” să rezolve situația, să aplaneze conflictul. De fapt, viitorul dictator ajunsese, acolo, în dublă ipostază: ca general MApN și ca adjunct al ministrului Agriculturii. Vine pe tancuri, la propriu. ”Crengile au început să tremure, deși vântul nu se pornise”, își aduc aminte bătrânii satului. Tancuri versus furci și topoare. Se trage din prima, fără somație, în plin. Ceaușescu dă ordine, coordonează totul. Primul care moare a băiatul ce scutură clopotele bisericii.

După ce s-a prăbușit cu avionul, Ceaușescu a împușcat, cu sânge rece, nouă oameni, cu mitraliera. ”Omul ăla mic mi-a dat un șut în burtă. Am sângerat cinci zile. Atunci l-am blestemat să moară cu mâinile la spate!”

Nițu Stan e în primul rând. ”Măi, tată, eu în clipa în care vorbesc cu tine nu sunt aici, ci acolo, în mijlocul evenimentelor”, le povestea, la peste 80 de ani, reporterilor, în timp ce agita bastonul. ”Noi, proștii, am crezut că o să tragă cu gloanțe oarbe. A fost o rafală și nu se vedea decât flacăra. Care erau răniți, care împușcați mortal... Au murit și cel din dreapta mea, Crăciun Stroia, și cel din stânga, Crăciun Dumitru. «Stane, nu mă lasa!», așa mi-a strigat. L-am luat în brațe pe Stroia și l-am dus în curte, dar și-a dat sufletul. Poate că numai Dumnezeu a vrut ca eu să scap. Armata venea în salturi, am trecut pe burtă pe sub garduri, am scăpat ca un câine. A venit însă o maică de la o mănăstire și m-a pârât și m-au luat apoi doi ofițeri. Au țipat: «Cine ești mă?». Am zis: «Nitu Stan, zis Ochiosul». Și au tipat la mine cu pistolul: «Ieși, mă!». Si m-au luat. Nu mai gândeam nimic atunci, nici ca mor, nici că trăiesc...Pe 4 decembrie, seara, eram arestat. Erau răi tare comuniștii! M-au acuzat că am fost comandantul rebeliunii. Fusesem străjer în armata și știau că i-am stârnit pe oameni.”

Nițu Stan, în fața troiței ce amintește de revolta țăranilor din Vadu Roșca, din 1957

Nouă morți, toți oameni tineri, 48 de răniți. 18 săteni primesc ani grei de pușcărie. ”Ochiosul” ajunge față în față cu Ceaușescu. ”M-a întrebat cum mă cheamă, apoi le-a zis soldaților să percheziționeze tot. Ne-a dus la Galați, să ne pregătească de proces. Aici era un locotenent, ne lovea numa-n gât! Numa-n gât ne lovea! După câteva zile, eram umflat tot, dar tot nu le-am spus nimic criminalilor ăia!”

Cum l-au omorât comuniștii, in 5 februarie '53, pe Iuliu Maniu, omul care a salvat Viena și a făcut Marea Unire: I-au scos puroiul, i-au curățat viermii. Se auzea zgomotul țestei sale ce lovea scările!!!​

A urmat un simulacru. L-au condamnat chiar de Crăciun, șase ani de închisoare grea, pentru ”revoltă împotriva orânduirii socialiste”. Oamenii din sat i-au spus că e cel mai mare dușman al lui Ceaușescu, dar Nițu Stan n-a vrut s-o facă pe eroul. Acasă avea o soție, persecutată, și patru copilași mici. A ajuns la Gherla, loc ce înfiorează. ”Ne dădeau mâncare ca la vaci. Turtoiul era cât o nucă şi ne aduceau şi câte o porţie de murături fierte, peste care turnau cartofi cu coajă cu tot. La Gherla, în frig şi întuneric, erau închişi şi profesori, şi doctori, şi ingineri, oameni grei măi tată”, povestea ”Ochiosul”.

L-au eliberat după doi ani și cinci luni. Luase bătaie cât pentru 10 vieți. Când s-a întors în sat, nu mai avea nimic. Pământul ajunsese la CAP. După Revoluția din 1989, logic, nu l-a mai primit înapoi. Hectarele pentru care fusese închis, hectarele pentru care unii pieriseră, ”se evaporaseră”. A continuat să trăiască în demnitate, așa cum o făcuse toată viața. ”Capul răutăților din Vadu Roșca”, cum fusese botezat chiar de către Ceaușescu, ”Ochiosul”, a închis ochii. Da, e limbă de lemn, dar, în ultimii ani, asta își dorise. ”Tată, nimic nu mai vreau, nimic! Doar să închid ochii și să mă duc lângă ai mei”...

Mulțumiri ”Ziarului de Vrancea”