Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Osuarul din Sedlec, un labirint subteran care îți dă fiori, deși aici ar trebui să îți găsești liniștea interioară! „Biserica-Cimitir a Tuturor Sfinților” e făcută din schelete de om

Sedlec e un nume a cărui pronunție poate să te inducă în eroare. Ai putea să crezi că e o localitate din Ungaria, dar de fapt este o suburbie a orașului Kutna Hora, din Cehia. În acest loc, cu un potențial turistic uriaș, se află și o mică biserică catolică, cunoscută drept Osuarul din Sedlec sau Biserica-Cimitir a Tuturor Sfinților.

Sedlec e un nume a cărui pronunție poate să te inducă în eroare. Ai putea să crezi că e o localitate din Ungaria, dar de fapt este o suburbie a orașului Kutna Hora, din Cehia. În acest loc, cu un potențial turistic uriaș, se află și o mică biserică catolică, cunoscută drept Osuarul din Sedlec sau Biserica-Cimitir a Tuturor Sfinților.

Dacă ați fost în Orașul Luminilor și v-ați plimbat prin catacombele Parisului, atunci vă va fi ușor de „vizualizat” un asemenea loc. Osuarul din Sedlec este un labirint subteran care îți dă fiori, deși aici ar trebui să îți găsești liniștea interioară! „Biserica-Cimitir a Tuturor Sfinților” e făcută din schelete de om.

De ce e o biserică-cimitir?

Numele de „cimitir” este atipic pentru o biserică, nu-i așa? Afirmația nu este valabilă și în acest caz, al Sedlecului. În biserică sunt mii de schelete care atârnă pe pereți și din tavan, de care miile de turiști care vin în Cehia, în aceste locuri, se declară de-a dreptul fascinați.

Istoria bisericuței începe în 1278. Se spune că, atunci, Henry, abatele mănăstirii cisterciene din Sedlec, a fost trimis în Țara Sfântă de către regele Otakar II al Boemiei. Când a revenit, Henry a adus puțin pământ de la Golgota, locul unde se spune că a fost crucificat Iisus. Henry a împrăștiat pământul peste cimitirul abației. De atunci, povestea acestui act sfânt s-a răspândit, iar cimitirul din Sedlec a devenit locul de înmormântare dorit de toți locuitorii Europei Centrale. În secolul al XIV-lea, în timpul Ciumei Negre, mii de oameni au fost îngropați aici. Nici următorul secol nu a fost mai prejos din punct de vedere al pierderilor omenești, în timpul și după Războaiele Husite. Nu e de mirare că de-a lungul anilor, numărul celor îngropați a început să depășească spațiul disponibil și cimitirul a fost extins.

La 1400, a fost construită o biserică în mijlocul cimitirului

În 1400, în centrul cimitirului a fost construită o biserică gotică. Lăcașul de cult avea etajul superior sub formă de boltă. Palierul de jos trebuia folosit drept osuar pentru mormintele dezgropate în timpul construcției.

Un cioplitor de lemne a „redecorat” biserica pe interior

După 1511, dezgroparea scheletelor a fost lăsată în seama unor călugări parțial orbi. Se spune că acești călugări au început să aranjeze oasele într-un mod artistic. Legenda spune că unul dintre călugări a a înnebunit și a început să confecționeze obiecte decorative din oase. În plus, familia care deținea terenul a angajat un tâmplar, cioplitor de lemn iscusit, pe nume Frantisek Rint. Se întâmpla în 1870, iar biserica a început să fie ornată și „mobilată” cu diverse obiecte de lemn, sculptate într-un mod aparte.

În biserică se găsesc între 40.000 și 70.000 de schelete umane. Zidurile și tavanul bisericii sunt decorate într-un mod artistic cu oase de om. Colțurile bisericii sunt ocupate de grămezi uriașe de oase sub formă de clopote. În centru, atârnă un candelabru uriaș de oase, făcut din câte un exemplar al fiecărui os din corpul uman..

În Osuarul din Sedlec există cutii în care sunt expuse cranii cu răni cauzate de diferite arme din secolele trecute. Fascinant loc, nu-i așa?

Sursă: incredibilia.ro

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Aldo, un câine polițist, nu mai mănâncă de când partenerul său s-a pensionat, în Țăndărei
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Temperaturi-șoc în februarie! Au anunțat cum va fi vremea de mâine. Prognoza ANM
  Capital.ro
 8. DOLIU in PSD! A MURIT fulgerator! Cauza mortii...
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. Se dau 100 000 de euro de la stat! Care e marea condiție pentru a primi banii
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul