Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Poţi privi doar dacă eşti puternic! Fotografii şocante cu o tânără închisă la Auschwitz au prins viaţă. “Au lovit-o cu un băţ în cap. Şi-a şters lacrimile şi sângele de pe chip şi a stat cuminte la poză”

1943. În lagărul AUSCHWITZ-BIRKENAU “trăiesc” peste 100.000 de oameni, dintre care vreo câteva mii de polonezi. Printre ei, şi Czesława Kwoka, o adolescentă în vârstă de 14 ani, adusă împreună cu mama sa în Germania ca prizoniere politice. Pentru “călăi” şi registre, era doar un număr - Copilul 26947.

1943. În lagărul AUSCHWITZ-BIRKENAU “trăiesc” peste 100.000 de oameni, dintre care vreo câteva mii de polonezi. Printre ei, şi Czesława Kwoka, o adolescentă în vârstă de 14 ani, adusă împreună cu mama sa în Germania ca prizoniere politice. Pentru “călăi” şi registre, era doar un număr - Copilul 26947.

În suburbiile oraşului polonez Oswiecim, aflat la 50 de kilometric de Cracovia, nemţii au construit cel mai mare centru de ucidere în masă. În cinci ani, în complexul de lagăre de concentrare de la Auschwitz au murit un milion de oameni (evrei, ţigani, polonezi, ruşi) fără ca nimeni să poată face nimic.

AUSCHWITZ-BIRKENAU, INFERNUL PE PĂMÂNT

Pe parcursul anilor, modul de operare al lagărului s-a schimbat mult: de la un lagăr al cărui scop era izolarea elementelor sociale considerate inamice de către regimul nazist – aşa cum se decisese la început, în 1940, fără să fie, de fapt, implementat – la un lagăr de concentrare, un spaţiu unde prizonierii erau anihilaţi treptat şi cu toate ustensilele la îndemână (înfometare, muncă silnică, boli etc.), şi, în final, la un nou tip de lagăr, un centru de exterminare imediată.

Copilul 26947, o adolescentă din Polonia…

Povestea noastră începe pe 13 decembrie 1942, când Czesława Kwoka şi mama sa sunt smulse de lângă familia din Zamosc, Polonia, şi trimise în înfiorătoarea Germanie. Şi nu oriunde, ci la Auschwitz, locul temut de toţi prizonierii. Odată ajunsă aici este dezbrăcată, tunsă şi îmbrăcată într-o salopetă pe care este cusut un triunghi cu un “P” pe el. Toată lumea trebuia să ştie că este prizonier politic…

Mama tinerei nu rezistă decât două luni în iadul german, lăsând-o pe Czesława singură în lupta pentru supravieţuire. Dar condiţiile sunt grele: frig, foamete, bătăi! Corpul său firav cedează încet, dar sigur. Cu doar câteva săptămâni înainte de a muri, fotograful Wilhelm Brasse, condamnat şi el, îi face trei poze.

“A fost foarte greu. Înainte de a intra în cameră fusese bătută şi lovită cu bestialitate cu un băţ peste faţă. Plânsese ore în şir. Când a fost chemată, şi-a şters cu mâneca lacrimile şi sângele de pe chip şi a stat cuminte”, povestea bărbatul la ieşirea din lagăr. Motivul: nu înţelesese ce îi ordonase în limba germană un gardian!

Pe 12 martie 1943, copilul 26947 este trecut în registre ca “DECEDAT”. Cauză nu este scrisă în caiet.

La 75 de ani de la moartea sa, artista Marina Amaral a colorat cele trei fotografii iar rezultatul este unul şocant…

SURSE: DAILY MAIL, WIKIPEDIA.ORG

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro