Povestea Annei Báthory, prinţesa sângeroasă a Transilvaniei, supranumită „femeia-vampir”. Acuzată de vrăji, a scăpat ca prin urechile acului de spânzurătoare

 
+5 click pentru
galerie

În familia nobiliară Báthory, care a dat mulţi principi ai Transilvaniei, se năştea în 1594, frumoasa Anna Báthory. Despre prințesă, se spunea că e irezistibilă, fermecătoare, dar totodată, pasionată de magia neagră.

Tocmai din această cauză, ar fi fost denumită „femeia-vampir“ şi „târfa criminală a diavolului“. În plus, legendele spun că Anna a avut relații incestuoase cu fratele ei, Principele Gabriel Báthory al Transilvaniei.

„Familia Bathory a fost una dintre cele mai bogate şi puternice din Transilvania, având proprietăţi uriaşe în Transilvania, Ungaria de Est, Slovacia şi Polonia, iar o familie aşa de puternică avea şi duşmani pe măsură”, a explicat istoricul clujean Lukács József pentru adevărul.ro.

Marea frică a „Prințesei-Vampir”: îmbătrânirea și veștejirea chipului

Frumoasa și vicleana Anna a trăit până în 1636, iar despre ea istoricii confirmă că ar fi fost cea mai frumoasă prințesă a Transilvaniei, deși nu s-au păstrat decât foarte puține portrete de-ale ei. Marea ei frică era legată de îmbătrânire și veștejirea chipului și tocmai pentru a opri timpul loc, doamna de viţă nobilă a recurs la câteva proceduri de-a dreptul strigătoare la cer, sângeroase.

Se spunea că şi Anna, asemeni verișoarei ei, Elisabeta Báthory avea aceste obiceiuri de a ucide tinere slujnice pentru a se îmbăia în sângele lor. De asemenea, a fost pusă sub oprobriu din cauza vrăjitoriilor pe care le făcea. Printre altele, Anna a fost acuzată în epocă că şi-a ucis primul soţ.

Membrii familiei au devenit personaje istorice controversate. Pe lângă contesa Bathory, care a fost acuzată că a torturat şi a ucis câteva sute de fete, controversaţi au fost Gabriel Bathory, despre care s-a spus că era afemeiat şi că a comis acte de cruzime, dar şi Sigismund de Bathory, care a decapitat o duzină de nobili, pe unii în piaţa publică pentru că nu au susţint politica sa anti-otomană,  a adăugat istoricul clujean Lukács József. 

A scăpat ca prin urechile acului cu viață

În timpul vieții frumoasei Anna, s-au desfăşurat la Cluj 19 procese de vrăjitoare. Și cum în epocă, magia și practicile vrăjitoreşti erauerau sancţionate drastic de către Biserică şi stat, prințesa a scăpat cu viață în faţa Turnului Croitorilor în Cluj. În general, pedepsele erau cumplite: arderea pe rug, decapitarea sau spânzurarea. Doar rangul nobiliar a absolvit-o de vină.

Surse: Rador, Adevărul

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe