Povestea lui Pazvante Chiorul, soldatul otoman care a jefuit Muntenia! În urma unei bătălii, şi-a pierdut un ochi, dar vedea duşmanul mai abitir ca un vultur

 
+6 click pentru
galerie

Pe vremea când "purecii purtau potcoave de oţel", aşa cum aflăm din poveşti, exista un soldat otoman "însemnat", pe numele lui Osman Pazvantoglu. Din pricina faptului că-şi pierduse un ochi într-o bătălie, cei din jur au început să-l strice "Pazvante Chiorul".  E drept, şi-a pierdut un ochi, dar vedea duşmanul mai abitir ca un vultur şi "mirosea" pericolul de la kilometri distanţă.

CITEŞTE ŞI: Tu știi de unde vine expresia ''a scoate din sărite”? Limba română, mereu surprinzătoare!

A transformat Vidinul  în paşalâc

Chiar dacă era de-al lor, Pazvante (1758 – 1807) s-a răzvrătit împotriva stăpânirii otomate şi a devenit rebel. Nu unul oarecare, ci un soldat cu multe ambiţii teritoriale, narcisist şi dornic de afirmare. 

Din 1799, soldatul se autoproclamă guvernator al paşalâcului Vidin, pe care îl transformă în  „stat” independent. Teritoriul Cetăţii Vidin era cuprins între Dunăre şi Munţii Balcani,  de lângă Belgrad şi până la Varna. Născut în Bosnia, s-a afirmat încă din anii prunciei ca lider al grupurilor de copii pe care-i organiza în oşti şi-i determina să-l asculte. Întâi, şi-a făcut ucenicia ca mercenar pentru Nicolae Mavrogheni, domnitor fanariot din Ţara Românească.

Fără multe regrete, l-a trădat pe Mavrogheni, iar dreptul la viaţă îi este obţinut de către un revoluţionar grec, unul care l-a  salvat în ultimul moment de la moarte. Şi ca orice lup, şi-a schimbat stăpânul, dar nu şi năravul.

A devenit "idolul" mercenarilor 

Pe ascuns, Pazvante a  strâns o armată de mercenari şi a pornit o răscoală împotriva sultanului Selim III. Chiar dacă sultanul şi-a trimis oştile la Vidin, soldaţii lui Pazvante au fost de neînvins. În cele din urmă, în anul 1799, Pazvante Chiorul este iertat de sultanul turc, care îl numeşte paşă de Vidin.

„După ce a condus o revoltă împotriva Imperiului Otoman, Pazvante Chiorul şi-a creat un stat independent la sud de Dunăre. El a fost iertat de către sultanul otoman, astfel că începând cu anul 1799, a organizat numeroase jafuri prin întreaga Ţara Românească, cu predilecţie în zona Olteniei, până când ar fi fost omorât de către haiducul Iancu Jianu”, a explicat istoricul Ilie Gliga.

În limba română a rămas expresia „de pe vremea lui Pazvante Chiorul“, care indică ceva foarte vechi.  

 

Surse: Historia, www.istorie-pe-scurt.ro
 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe